VISOČICA – Tradicionalnom pohodu odazvalo se preko 350 planinara iz 22 planinarska društva. Počelo je okupljanjem na kraju sela Rizvanuša kod izvora Pizdica, dočekom i prijavljivanjem gostiju organiziranim pohodom prema Delukinom vrelu odakle se prijeratnih godina polazilo prema jednom od najljepših vrhova Velebita.To je ujedno bilo i sjećanje na prvi organizirani pohod Gospićana na Velebit 2. srpnja 1898. kada su zaljubljenici Velebita pod vodstvom gospićkog prof. Dragutina Franića i nadšumara Milana Drenovca kočijama došli u Divoselo i pošli pješice prema vrhu.

Najnezahvalniji dio pohoda bio je upravo travnatom ravnicom do Delukinog vrela, (oko sat vremena), a onda prava pravcata planinarska staza, najprije kroz šumu do ceste, prelazak ceste preko „civi“ i „piska“ do Jandrine poljane i dalje Kalvarijom i kroz Krivi gaj do buduće planinarske kuće koju vrijedni gospićki planinari grade već više od godinu dana. I ovaj put dosjetljivi organizatori su pred Kalvarijom pripremili preko 150 komada cigle u posebnim najlon vrećicama koje su nesebični planinari iz cijele Hrvatske prenijeli do kuće. Za lanjskog pohoda pohoditelji su prenosili daske, a grupa domaćih planinara je betonirala deku u donjim prostorijama.

Tri i pol sata je trebalo planinarima od startnog mjesta u Rizvanuši do kuće, gdje su imali pol sata zasluženog odmora i okrijepe, a potom još 30 minuta do vrha. Na vrhu su se već smjestili dosjetljivi planinari iz Drniša i napravili improvizirani suncobran. Zanimljivo je da je gotovo cijela organizirana grupa pristizala ujednačeno unatoč paklenoj vrućini i dosta strmoj stazi.

Čak su trojica biciklista iz Gračaca cijelu stazu prošli svojim biciklima. Više od jednog sata trajalo je druženje i uživanje u prekrasnim pogledima na ličku i primorsku stranu, kao i na lanac velebitskih vrhova do Svetog brda na južnom i Velikog Rajinca na sjevernom dijelu Velebita. Uslijedio je najslađi dio okrijepe na vrhu, fotografiranje, a o povijesti pohoda na Visočicu govorio je predsjednik PD Željezničara Tomislav Rukavina.

Ovaj prekrasan planinarski događaj završio je zabavnim dijelom na Baškim Oštarijama i podjelom diploma. Na kraju sve pohvale dobroj organizaciji domaćina, sveprisutnim gospićkim GSS-ovcima, a ponajviše vrlo dobrim gostima iz cijele Hrvatske za koje je vrijedilo uložiti truda i dostojno ih ugostiti.

By admin