Speleološko društvo Karlovac organiziralo je 19. speleološku školu za članove Planinarskog društva „Željezničar“ iz Gospića, a proteklog vikenda održane su i prve aktivnosti koje su uključivale predavanja, uvježbavanje speleoloških tehnika na otvorenom, kao i orijentaciju u špiljskim objektima. Škola koju vodi Neven Ris, predsjednik SD „Karlovac“ će trajati pet tjedana tijekom kojih će biti održano dvanaest predavanja i četri terenske vježbe nakon kojih će polaznici polagati praktični i teoretski dio ispita za diplomu speleolog-pripravnik.

 

Uz praktične vještine potrebne za kretanje po špiljama te tehnike spuštanja i penjanja po užetu polaznici će naučiti osnove speleologije, sve o planinarskoj i speleološkoj opremi, orijentaciji, čvorovima i crtanju speleoloških objekata i bivakiranju u prirodi. Osim toga steći će i osnovna znanja o opasnosti u planinama i speleološkim objektima te prvoj pomoći i spašavanju u nespecifičnim uvjetima.

Osim tehničkih znanja kroz predavanje će proći i povijest speleologije, arheološke i paleontološke nalaze te živi svijet u podzemlju, ali i osnove geologije, krša i krških fenomena, njihove klimatske uvjete te zaštitu speleoloških objekata.

 

PA030112

 

Potrebno je napomenuti kako Lički krš obiluje stotinama špilja i jama, kao i brojnim drugim podzemnim krškim fenomenima.

Uz turistički uređene špiljske objekte koji svake godine privlače sve veći broj gostiju, među kojima se ističu Cerovačke špilje i Pećinski park Grabovača, na ličkom području nalaze se još i najatraktivniji špiljski sustavi u ovom dijelu Europe. Posebnu pozornost zaslužuju speleološki objekti poput Lukine jame, koja je najdublja jama Dinarida, a tu su i jama Kita Gaćešina koja je s dužinom od preko 30 kilometara najduža na ovim prostorima te jama Munižaba koja je najveća volumenom, a tu su i mnogi drugi veoma atraktivni speleološki objekti. Polaznici Planinarskog društva „Željezničar“ tako će nakon dovršetka izobrazbe na raspolaganju imati na desetke atraktivnih objekata u kojima su potrebna dodatna istraživanja te će zasigurno tako imati priliku „izbrusiti“ svoje znanje u „podzemnom alpinizmu“.

 

UPOZORENJE

Unatoč tome što je rat završen prije više od dvadeset godina zaostala minsko-eksplozivna sredstva još uvijek prijete planinarima, ljubiteljima prirode i izletnicima koji osim na minski sumnjiva područja moraju paziti i na neodgovorno odbačeno oružje koje pojedinci bacaju u prirodu.

Proteklog vikenda karlovački su speleolozi postavljajući smjerove na stijeni u Baškim Oštarijama pronašli vrećicu s odbačenim ručnim bombama, a brzom reakcijom policijskog službenika za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske spriječena je moguća tragedija. Naime, neodgovorni pojedinac u prirodu je odbacio pet bombi u najlonskoj vrećici, a da je na vrećicu nekim slučajem naišlo dijete ili netko nepažljiv tko zna kakve bi bile posljedice ovog nesmotrenog čina.

 

By admin