Održana skupština PD „Željezničar“ Gospić

OTVARA SE PLANINARSKA KUĆA VISOČICA

Svestrane aktivnosti Planinarskog društva Željezničara naglašene su na izvještajnoj skupštini kojoj je nazočilo oko 50 članova jedne od najaktivnije i najorganiziranije udruge na području Ličko-senjske županije. U izvješću o radu u protekloj godini kojeg je podnio predsjednik Tomislav Rukavina, posebno su naglašeni nebrojeni satovi radnih akcija na izgradnji planinarske kuće na Visočici.

U akcijama je sudjelovalo preko 50 članova društva kojima su se pridruživali i drugi građani Gospića zainteresiranih da se kuća napravi. Veliku potporu pružio je Grad Gospić koji svoju priliku vidi u razvoju turizma upravo na ovom dijelu Velebita i podvelebitskih naselja, tako da se najozbiljnije radi na pripremi projekta obnove Gojtanovog u ratu razrušenog doma. Osim na aktivnostima izgradnje kuće na Visočici koja će moći primiti na noćenje oko 25 planinara, PD Željezničar skrbi nad planinarskom kućom Vila Velebita na Baškim Oštarijama u čije održavanje ulažu znatna financijska sredstva i dobrovoljni rad koji zasad mogu samo pravi entuzijasti kao što su planinari. Tu je još i Kugina kuća, koju Društvo održava uglavnom zbog planinara iz cijele Hrvatske i nema posebih svojih interesa. Od ostalih aktivnosti u 2015. godini istaknuti su organiziranje speleološke škole, sudjelovanje planinara na brojnim izletima i manifestacijama, školovanje kadrova, markiranje staza i mnoge druge. U planu za 2016. posebno mjesto zauzima otvorenje kuće na Visočici, izgradnja stalnog skloništa uz planinarsku kuću, obnova krovišta kuće Vila Velebita, nova školovanja kadrova, jačanje aktivnosti podružnice Perušić, planinarske manifestacije i pohodi… Članovi su na kraju skupštine prihvatili ambiciozni plan rada, kao i financijski plan koji iznosi oko 100.000 kuna koliko treba osigurati za realiziranje svega zacrtanog.  Otvorenje planinarske kuće na Visočici bit će povijesni dan za gospićko planinarstvo, a organizirati će se prigodom obilježavanja Dana Društva 1. srpnja uz bogat prigodni program.

Ujedno će to biti i obilježavanje 118. obljetnice prvog organiziranog uspona Gospićana upravo na Visočicu. Nova planinarska kuća je smještena tridesetak metara nedaleko nekadašnjeg Gojtanovog doma na nadmorskoj razini 1430 metara, posjeduje veliku blagavaonicu i spavaću sobu u donjem dijelu i dvije prostorije za noćenje u gornjem dijelu zgrade. Trenutno se koristi postojeća cisterna za vodu, koja će se također do otvorenja rekonstruirati. Uz samu kuću još će se izgraditi sklonište koje će biti stalno otvoreno upravo zbog teže dostupnosti i eventualno sklanjanja planinara u slučaju lošeg vremena.

 

By admin