Pridružite nam se u otkrivanju Učke i Ćićarije.

Plan izleta:

Okupljanje u 5:00 na parkiralištu preko puta kapelice sv. Ivana Nepomuka.Vozimo se magistralom prema Mošćeničkoj Dragi točnije mjestu Brseč od kud ćemo se zaputiti prema Sisolu. Sisol je stjenovit vrh strmih strana koji dominira u južnom dijelu hrpta Učke, tamo gdje se hrbat sužava u oštar greben.

Na istarsku se stranu Sisol ruši strmim stijenama prema Čepićkom polju, a s kvarnerske strane kao odrezan tone u more. Nakon Sisola krećemo prema Medvjei točnije Tuliševici od kud ćemo se uputiti na kratki uspon k Knezgradu. Knezgrad je šumovit vršak iznad Lovrana i Lovranske drage.

Vrh je mali proplanak s ostacima drvene razgledne piramide koja je bila visoka 12 metara, klupom i metalnim žigom.

Razglednu piramidu sagradili su članovi PD a Knezgrad iz Lovrana. Nakon Knezgrada krećemo prema Brgudcu gdje ostavljamo prijevoz i od kud ćemo se uputiti prema Koritima gdje ćemo noćiti.

Drugi dan ćemo rano startati te su nam u planu Županj vrh i Veliki Planik. Županj vrh je neznatno viši od susjednog Brajkova vrha iznad Korita. 

Prednost mu je što je lako dostupan (45′ od planinarske kuće Korita).  U početku HPO-a, bio je KT 10.3.

Brajkov vrh, no kako on nema izrazite vršne točke, zamijenjen je atraktivnijim županj vrhom. Veliki Planik najviši je vrh Ćićarije. Vrh je s istočne strane travnat i kamenit, a s drugih je strana šumovit.  Vrhu prilaze planinarske staze iz svih smjerova i spajaju se u šumi 8′ ispod vrha, na sedlu između Velikog i Malog Planika. Jedino put s Korita stiže do vrha izravno s druge strane.  Nakon toga krećemo prema Vojaku (ako je nekom bilo dovoljno planinarenje može ostati u Poklonu).

Vojak je najviši vrh Učke i istarskog poluotoka.Njegovo je tjeme gol travnati hrbat strmih strana, na čijoj se vršnoj točki nalazi kameni razgledni toranj visok desetak metara.

Toranj je sagrađen 1911., o čemu svjedoči natpis ugrađen na samome pragu. Unutrašnjost tornja uređena je kao suvenirnica Parka prirode Učka, a njegova terasa, do koje vodi 30 stuba, jedan je od najljepših vidikovaca u cijeloj Hrvatskoj. U blizini vrha nalazi se telekomunikacijski toranj i vojni radar za nadzor zračnog prometa.

 

Očekujemo povrat kući oko 21:00-22:00 h

 

Vođa puta M.

By admin