I 6.ožujka Društvo organizira tradicionalni pohod planinarskim putem pod nazivom KOLIJEVKOM HRVATSKE DRŽAVNOSTI. Bit će to 18. pohod po redu od reaktiviranja Društva i ima veliko značenje pogotovo za članove koji dosad nisu upoznali niz vrijednih povijesnih lokaliteta smještenih na Kozjaku i njegovim obroncima duž cijelog Kaštelanskog zaljeva sve do starog grada Klisa. Naime, ovo područje zapravo vrvi srednjevjekovnim crkvicama kao i toponimima starih naselja i samostana kao što su Bijaći, Radun Ostrog, Lažani, Putalj, Selišća, Kruševik, Rižinice…Svojim dominantnim položajem na tri najviša vrha Brda Kozjak crkvice Sv. Ivan, Sv. Luka i Sv.Jure na slikovitim i teško pristupačnim strminama bdiju i čuvaju kulturnu baštinu i prirodne ljepote Kaštela, Kozjaka i Solina. Ovaj Planinarski put uspostavilo je Planinarsko društvo „Ante Bedalov“ iz Kaštel Kambelovca, a otvoren je 30. svibnja 1992. godine na Dan državnosti. Obilježava se uz Dan grada prvog vikenda u ožujku.

 

 

Ove godine organizirati će se dva pohoda.

Prvi pohod ide od Župne crkve Svetog Mihovila u Kaštel Kambelovcu kraj gradskog groblja prema Crkvici Sv Lovre s usponom do Sv Ivana Biranj, dalje grebenskim putem do Orlovog gnijezda i spuštanjem do planinarskog doma pod Koludrom.

Put traje oko 5 sati.

 

Drugi pohod ide od Klisa p’reko Markezine grede do crkvice Sv Jure od Putalja i silaskom do Doma pod Koludrom. 

Za ovaj pohod organizatori će osigurati prijevoz autobusom do Klisa i usput posjetiti crkve Gospe od otoka, Šuplje crkve i Sv Nikole u Solinu. Ovaj put traje oko 6 sati. U Domu pod Koludrom organizatori pripremaju feštu kako samo oni znaju.

 

 

Prvog dana poslije fešte odlazi se na noćenje u planinarski dom Putalj, a drugog dana tura prema dogovoru.

 

Dogovor i prijave za izlet su na sastanku u ponedjeljak, 15.

By admin