Podvelebitski izlet od Zavratnice do Donje Klade

Prije tri godine se rodila ideja da u zimskim mjesecima kada je kod nas u Lici zima duboko pustila korijenje posjetimo malo naše podvelebitsko primorje. Ali kako to uvijek biva, zima je opet učinila svoje i svaki put priredila kombinaciju bure i snijega, tako da smo na kraju od izleta odustali. Ovaj put za ne povjerovati isti scenarij, ali bili smo uporni i vjerovali u treću sreću, te izlet koji je trebao biti u subotu prebacili smo za nedjelju. Pun pogodak!!!

Jutro idealno kao obično okupljanje u Gospiću i očekivanje Miše, već timskog igrača za prijevoz naših izleta i organizacija, nas petnaest po divnom sunčanom danu uživa u  jutarnjim pogledima na Pag i Velebitski kanal dok se vozimo prema Karlobagu. U Karlobagu brzinska kava, dok dio ekipe Tihomiru pomaže vratiti njegovu barku u funkciju nakon nedavnog nevremena. Polako se upućujemo prema selu Zavratnica od kuda počinje naša prva dionica izleta u uvalu Zavratnica. Kamenita i pomalo neugledna staza vijuga po platou iznad kanjona da bi onda prešla u impresivan kamenit put koji su mještani sela redovito održavali i uređivali do uvale. Tišina i veličanstveni prizori nas ostavljaju bez daha, pogotovo pri samom ulasku u uvalu. Šetnja po uvali, upijanje tog veličanstvenog mira i ljepote nas navodi na misao da najradije bi cijeli dan proveli ovdje, ali moramo dalje i tako vijugajući stazom kroz uvalu stižemo i na vidikovac iznad Jablanca, par fotki i spust u mjesto Jablanac do kombija. U nastavku izleta Mišo nas prevozi u Starigrad Senjski, ispod magistrale pristupnim putem koji pomalo zastrašujuće izgleda, jer uska cesta strmoglavo se obrušava prema moru i dovodi nas na samu rivu od kuda kreće naša druga dionica izleta. Iz Starigrada se uspinjemo do gradine, kamene ruševine iznad mjesta koja je zbog svoga dobrog položaja i zaštićenosti nastanjivana od prapovijesti, uživamo u pogledima prema Rabu i Golom otoku. Spuštamo se na stazu koja je cilj našeg izleta, a to je Poučna staza od Starigrada do Donje klade. Ova staza je u povijesti bila glavna komunikacija između ovih podvelebitskih naselja i izgrađena je davne 1847. godine od strane vrijednih žitelja ovog kraja. U cijeloj dužini proteže se 10-tak kilometara od Starigrada do Lukova, ali mi smo odlučili prijeći prva tri do Donje klade.  Uživamo u ugodnoj šetnji stazom širine jednog metra koja vijuga uz more i povezuje predivne uvale i plaže. Mirisi mora i buđenja primorske vegetacije daju posebnu notu uživanja i tako u opuštenoj i veseloj atmosferi privodimo izlet kraju u Donjoj Kladi. Nezaobilazna kava u Karlobagu, te povratak preko Velebita u oblacima prekrivenu Liku.

Tomislav Rukavina

Predsjednik društva

full store list for adidas yeezy 350 boost black yeezy boost adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy 350 boost low a very detailed look at the adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy 350 boost low release date adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy boost 350 pirate black yeezy boost 350 pirate black release details adidas yeezy 350 boost more adidas yeezy boost 350s to release in 2016 adidas yeezy boost 350 complete release info greyorange yeezy boost 350 v2 adidas yeezy boost 350 v2 grey best photo upcoming adidas yeezy boost 350 moonrock adidas yeezy boost 350 v2 greywhite first look adidas yeezy boost 350 v2 steel greybeluga drops next month yeezy 350 boost moonrock adidas yeezy boost 350 turtle dove releasing infant sizes adidas yeezy 350 boost white