Kolijevkom hrvatske državnosti 2017

U prošlu subotu su planinara PD „Željezničar“ osamnaesti put otišli su na pohod pod nazivom “Kolijevkom hrvatske državnosti” kojeg svakog prvog vikenda u ožujku od 1992. godine povodom Dana Grada Kaštela organiziraju članovi HPD “Ante Bedalov” iz Kaštel Kambelovca. Tog datuma daleke 852. godine hrvatski knez Trpimir izdao je darovnicu u kojoj sebe naziva DUX CHROATORUM IUVATUS MUNERO DIVINO što u prijevodu znači: “ pomoću Božjom knez Hrvata”. Trpimirova povelja je dokument izuzetnog značenja za hrvatski narod i ispunjava nas ponosom saznanje o navršenih 1165 godina kada se prvi put spominje ime Hrvat.

Sedmosatno pješačenje po brojnim lokalitetima iznad Kaštelanskog zaleđa brda Kozjak počelo je od prve kontrolne točke crkvice sv. Nofra na uzvisini u mjestu Bijači, zatim do crkvice sv. Marte (35 min) i potom za daljnjih 30 min do crkvice sv. Jurja u Žestinju. Za još 30 min stiglo se do crkve sv. Marije od Špiljana (Stomorija) gdje je uslijedio odmor i okrjepa iz ruksaka. Tu su planinari mogli vidjeti popularni Biblijski vrt s mnoštvom mediteranskog bilja, cvijeća i stabala voća utonulih u raslinje i tamne vertikale čempresa. Nadalje slijede posjete crkvi sv. Nikole u Kaštel Starom i jednoj od najsačuvanijih iz 9. st. Crkvi sv. Jurja od Raduna. Postupno je počeo uspon prema Planinarskom domu pod Koludrom koji trajao skoro dva sata, a usput su posjećeni lokaliteti crkvica sv. Lovre, sv. Mihovila, sv. Martina od Kruševika i sv. Kuzme i Damjana. U domu pod Koludrom je pomalo umorne planinare čekao popularni planinarski grah, čaj i druga okrjepa. Pošto je prognoza za nedjelju bila više nego zabrinjavajuća, Gospićani su odlučili otkazati noćenje u planinarskom domu i vratiti se kući. Na taj način nisu mogli proći drugu dionicu ove edukativne povijesne obilaznice do starog grada Klisa i lokaliteta područja Solin.
Zbog svoje redovitosti na pohodima Gospićani su posebno tretirani, pa su ih po dolasku dočekali reporter i snimatelj Hrvatske televizije i zamolili za izjavu. I ovaj put gospićki planinari su se vratili puni dojmova i oduševljeni tretmanom domaćina za koje ih veže iskreno planinarsko prijateljstvo.

Tomislav Čanić/ Ličke novine