119. uspon na VISOČICU

VELEBIT – Svečano i radno obilježena je 44. obljetnica Planinarskog društva Željezničar iz Gospića koji ima preko 150 članova i godinama je jedno od najaktivnijih i svestranijih društava u Hrvatskoj.

Osim što Gospićani održavaju tri planinarske kuće, vode brigu i o preko 60 kilometara planinarskih putova, imaju vrlo posjećenu i dobro uređenu planinarsku obilaznicu pod nazivom Lički gorski biseri i preko 30 aktivnih i kvalitetno stručno osposobljenih planinara kroz planinarske škole i tečajeve. Još se 60 članova uključuju povremeno u društvene aktivnosti, a isto toliko i potpomažućih kojima je više čast da budu članovi ove planinarske udruge.

Radni dio obilježavanja Dana društva počeo je u subotu u ranim jutarnjim satima na kraju Rizvanuše kod izvora Pizdica gdje se najprije okupilo 50 planinara i poslije uvodne riječi predsjednika Milana Klobučara uputilo na 119. tradicionalni uspon planinara Gospića na Visočicu. Sat vremena kasnije došlo je još toliko planinara iz udaljenijih krajeva Hrvatske, a najbrojniji su bili članovi HPD Ante Bedalov iz Kaštel Kambelovca, njih 24 i zagrebačkog Željezničara (18).

Uspon na vrh trajao je četiri sata, a silazak oko tri. Najviše su „guštali“ Kaštelani koji su se zadržali na vrhu oko dva sata u najljepšem dijelu dana kada su nestali oblaci pa se na horizontu mogli zamijetiti čak i dijelovi Italije.

Na svečani dio koji su gospićki planinari organizirali u objektu HEP-a u Rizvanuši pristizalo se na vrlo kvalitetan lovački gulaš, glazbu i zabavu u periodu od 16 do 19 sati. Čekalo se Bedalovce, a onda je završni dio obilježavanja 44. godišnjice otvorio predsjednik Društva Klobučar prigodnim govorom. Nakon svečarskih riječi 12 gospićkih planinara primilo je priznanja Hrvatskog planinarskog saveza. Zlatni znak HPS-a dobio je Milan Klobučar, srebrni su postali Josip Brozičević, Ivana Butorac Galac, Milan Špoljarić i Nikola Milinković, a brončani znak je pripao Mili Milkoviću, Eduardu Fajdiću, Nikolini Milinković, Karlu Jeliniću, Editi Klobučar i Vlatku Rudeliću. Uručujući odličja HPS-a zaslužnim planinarima, predsjednik Komisije za priznanja i odlikovanja i dugogodišnji predsjednik Društva Tomislav Čanić je naglasio da to nisu odličja koja se dodjeljuju članovima planinarske organizacije prema godinama članstva ili formalno, već članovima koji su svojim radom i aktivnostima pridonijeli razvoju i napretku društva kao dužnosnici i članovi organa društva ili kao neposredni sudionici radnih akcija na obnavljaju objekata, markacisti, vodiči, članovi HGSS-a…
Zabavljanje planinara trajalo je do duboko u noć, a uz domaće organizatore prednjačili su planinarski prijatelji iz Kaštel Kambelovca. Osmorici predstavnika gostujućih društava uručena su priznanja za sudjelovanje na pohodu i proslavi Dana društva.

Leave a Reply

full store list for adidas yeezy 350 boost black yeezy boost adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy 350 boost low a very detailed look at the adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy 350 boost low release date adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy boost 350 pirate black yeezy boost 350 pirate black release details adidas yeezy 350 boost more adidas yeezy boost 350s to release in 2016 adidas yeezy boost 350 complete release info greyorange yeezy boost 350 v2 adidas yeezy boost 350 v2 grey best photo upcoming adidas yeezy boost 350 moonrock adidas yeezy boost 350 v2 greywhite first look adidas yeezy boost 350 v2 steel greybeluga drops next month yeezy 350 boost moonrock adidas yeezy boost 350 turtle dove releasing infant sizes adidas yeezy 350 boost white