Četiri otoka u dva dana!!!

  1. 1. Dan

Okupljanje preko puta kapelice sv.  Ivana Nepomuka u 6:00. Polazak prema Zadru/trajektnoj luci. Dolazak u Preko cca 8h. Planinarenje Preko- sv. Mihovil-Šćah (KT HPO)-Turkija. Staza je srednje teška (prema TZ-u), dužine cca 6km i traje 3h.

 

Nakon planinarenja busom krećemo u  Muline gdje ćemo brodicom na Dugi otok, bordica će nas dovesti u uvalu gdje ćemo na planinarenje. Šetanja do vrha Orljak (KT HPO) je lagana te u jednom smjeru ima 2 km.  Nakon uspona na vrh idemo u posjet špilji Strašna peć.

NAPOMENA: U slučaju lošeg vremena odgađa se izlet na Dugi otok, istim se cijena izleta umanjuje za 150 kn.

Po završetku planinarenja i povratka na otok Ugljan idemo busom do mjesta Mrljane na otoku Pašmanu gdje ćemo noćiti. Noćenje je u  apartmani te ćemo se na licu mjesta organizirati.

 

  1.  2. Dan

Buđenje i odjava iz smještaja do 9h. Polazak na planinarenje točnije na vrh Veliki Bokolj (KT HPO). Ovo je lagan uspon i traje cca 1,5 h.

Nakon uspona krećemo na trajekt u Tkon-u. Po dolasku na kopno krećemo prema otoku Pagu gdje ćemo ići na vrh sv. Vid-a (KT HPO), uspon je srednje težak i traje 1h.

Nakon uspona kava u gradu Pagu i povratak prema kući.

Dolazak oko 19-20h u Gospić

Cijena izleta za članove PD Željezničar Gospić 420 kn ako je 16 prijavljenih osoba, za manji broj cijena se umanjuje ili se izlet odgađa. U cijenu je uključen prijevoz, noćenje, brodica i ulaznice za špilju. Karte za trajekt po osobi NISU uključene, postoji mogućnost da ih ne platimo.  Ovo je u pravilu lagan izlet gdje najduža tura traje cca 3h. Obavezna je dobra i udobna obuća za kamenito područje. Organizator zadržava pravo izmjene programa. U slučaj manjeg broja prijavljenih cijena se povećava ili se izlet odgađa.

Prijave do 6.2.2017 na sastanku gdje je obavezno donesti novce. Kasnije nije moguća prijava!!!

 

Šćah je najviši vrh otoka Ugljana. Nalazi se sjeverozapadno od istaknutog otočkog vrha Sv. Mihovila, na istom kamenitom hrptu. Vrh je označen kupom kamenja s križem te natpisom vrha. Turistički i planinarski je zanimljiviji susjedni vrh Sveti Mihovil sa starom tvrđavom koja dominira okolicom te telekomunikacijskim objektom. Tvrđavu na Svetom Mihovilu sagradili su Mlečani nakon što su u 13. stoljeću porušili Zadar.

Orljak je jedan u nizu lijepih razgledanih vrhova na izduženom grebenu Dugog otoka. Vrh je označen natpisom. Iako je u starijim izdanjima Dnevnika HPO a navedeno da je visina 270 m, taj je podatak pogrešan jer je prava visina vrha 301 m. Orljak nije najviši vrh Dugog otoka, nego je zamjena za vrh Velu stražu (338 m) na kojemu je nepristupačan vojni objekt.

Veliki Bokolj najviši je vrh otoka Pašmana. Na vrhu je podignut kružni zidić koji podsjeća na ostatke ruševne utvrde, a služi kao jednostavan vidikovac. Na zidiću se može sjesti. Na vrhu završava krak požarne ceste koja vodi po hrptu otoka.

Pokraj vidikovca na vrhu nalaze se ostaci porušene kućice.

 

Sveti Vid najviši je vrh otoka Paga, a nalazi se neposredno iznad Paškog zaljeva. Na vrhu je betonski geodetski stup i ostatak stare kapele sv. Vida, po kojoj je vrh dobio ime. Pag se smatra najogoljenijim otokom Jadrana jer je čak 86% njegove površine bez biljnog pokrova.

By admin