Povodom Dana državnosti 30. svibnja 1992. godine Hrvatsko planinarsko društvo „Ante Bedalov“ iz Kaštel Kambelovca otvorilo je planinarski put pod nazivom KOLIJEVKOM HRVATSKE DRŽAVNOSTI  BIJAĆI – KLIS.

Gospićki planinari počeli su pohoditi taj povijesni i zanimljivi pohod još u ratnim godinama i gotovo svake godine po završetku Domovinskog rata u velikom broju. To je bila prigoda da se planinari, a posebno mladi upoznaju s rijetko isticanom povijesti hrvatske opstojnosti. Na tim kaštelanskim prostorima , nekad naznačenim kao kraljevski posjed, 4. ožujka 852. godine u Bijaćima je izdana Trpimirova darovnica u kojoj hrvatski knez Trpimir sebe naziva: DUX CHROATORUM IUVATUS MUNERO DIVINO (pomoću Božjom knez Hrvata). Trpimirova povelja je dokment izuzetnog značenja za hrvatski narod i ispunjava nas ponosom saznanjem o navršenih 1165 godina kada se prvi put spominje ime Hrvata. Planina Kozjak , njeni obronci i Kaštelansko polje sve do Solina vrvi srednjevjekovnim crkvicama kao i toponimima starih naselja i samostana kao što su Bijaći, Radun Ostrog, Lažani, Putalj, Selišća, Kruševik, Rižinice…

 

Na ova sveta mjesta gdje leži kolijevka starohrvatske države, moramo hodočastiti i spoznati bogatstvo kulturne i prirodne baštine. Vrijednim domaćim planinarima HPD Ante Bedalov smo se godinama odazivali, a najmasovnije od 2000. – 2005. godine  kada je naše društvo imalo sekciju pri Osmogodišnjoj školi Dr Jure Turić, pa nas je ponekad bilo i preko 50 članova.

Ove godine na pohod se ide organizirano 4. ožujka prema sljedećem

P R O G R A MU

Subota  4. ožujka u 5 sati polazak kombibusima sa parkirališta kod kapelice Sv. Ivana Nepomuka.  Predviđen dolazak u Kaštel Kambelovac u 7,30 i sastajanje s ostalim planinarima iz cijele Hrvatske na parkiralištu groblja Gospe na Krugu. Kod Crkve Sv Martina od Kruševika pozdravna riječ domaćina i u 8,20 polazak organiziranim prijevozom do Bijaća Crkvice Sv Marte( KT 1 )i slijedi pješačka tura u kojoj će se posjetiti 7 lokaliteta ili Kontrolnih točaka. Tura traje 6 sati do dolaska u Planinarsku kuću pod Koludrom oko 15 sati, gdje će domaćini prirediti topli ručak i prigodnu zabavu.

Poslije zabave polazimo do Planinarskog doma PUTALJ ispod vrha Kozjak na noćenje(45 minuta hoda). Dom je dobro snabdijeven i ne treba nositi vreće za spavanje.

 

Nedjelja – 5.

By admin