Prije tri godine se rodila ideja da u zimskim mjesecima kada je kod nas u Lici zima duboko pustila korijenje posjetimo malo naše podvelebitsko primorje.  Ali kako to uvijek biva, zima je opet učinila svoje i svaki put priredila kombinaciju bure i snijega, tako da smo na kraju od izleta odustali.  Ovaj put za ne povjerovati isti scenarij, ali bili smo uporni i vjerovali u treću sreću, te izlet koji je trebao biti u subotu prebacili smo za nedjelju. Pun pogodak!!!

Jutro idealno kao obično okupljanje u Gospiću i očekivanje Miše, već timskog igrača za prijevoz naših izleta i organizacija, nas petnaest po divnom sunčanom danu uživa u jutarnjim pogledima na Pag i Velebitski kanal dok se vozimo prema Karlobagu. U Karlobagu brzinska kava, dok dio ekipe Tihomiru pomaže vratiti njegovu barku u funkciju nakon nedavnog nevremena. Polako se upućujemo prema selu Zavratnica od kuda počinje naša prva dionica izleta u uvalu Zavratnica. Kamenita i pomalo neugledna staza vijuga po platou iznad kanjona da bi onda prešla u impresivan kamenit put koji su mještani sela redovito održavali i uređivali do uvale.  Tišina i veličanstveni prizori nas ostavljaju bez daha, pogotovo pri samom ulasku u uvalu. Šetnja po uvali, upijanje tog veličanstvenog mira i ljepote nas navodi na misao da najradije bi cijeli dan proveli ovdje, ali moramo dalje i tako vijugajući stazom kroz uvalu stižemo i na vidikovac iznad Jablanca, par fotki i spust u mjesto Jablanac do kombija.  U nastavku izleta Mišo nas prevozi u Starigrad Senjski, ispod magistrale pristupnim putem koji pomalo zastrašujuće izgleda, jer uska cesta strmoglavo se obrušava prema moru i dovodi nas na samu rivu od kuda kreće naša druga dionica izleta. 

Iz Starigrada se uspinjemo do gradine, kamene ruševine iznad mjesta koja je zbog svoga dobrog položaja i zaštićenosti nastanjivana od prapovijesti, uživamo u pogledima prema Rabu i Golom otoku. Spuštamo se na stazu koja je cilj našeg izleta, a to je Poučna staza od Starigrada do Donje klade. Ova staza je u povijesti bila glavna komunikacija između ovih podvelebitskih naselja i izgrađena je davne 1847. godine od strane vrijednih žitelja ovog kraja.  U cijeloj dužini proteže se 10-tak kilometara od Starigrada do Lukova, ali mi smo odlučili prijeći prva tri do Donje klade. Uživamo u ugodnoj šetnji stazom širine jednog metra koja vijuga uz more i povezuje predivne uvale i plaže. Mirisi mora i buđenja primorske vegetacije daju posebnu notu uživanja i tako u opuštenoj i veseloj atmosferi privodimo izlet kraju u Donjoj Kladi.

 

By admin