U ponedjeljak, 19. ožujka održana je redovna godišnja skupština Planinarskog društva „Željezničar“ iz Gospića koja je protekla u podnošenju izvješća o radu u 2017. godini i usvajanju Plana rada s financijskim planom za 2018.
Izvješće o radu podnio je predsjednik Društva Milan Klobučar u kojem je izrazio zadovoljstvo o izvršenju plana izleta, ali istovremeno kritizirao slab odaziv većeg broja članstva na radne akcije oko održavanja planinarskih kuća. U plodnoj raspravi sudjelovali su uglavnom stariji članovi koji su ukazali na konkretne probleme u cilju da se članstvo što više aktivira. Posebno se apostrofirao slab rad s mladima i potreba da se okupljanjem mladih kroz planinarske škole jača baza budućnosti društva.
U programu rada ponajviše su se isticale tradicionalne manifestacije koje će ove godine biti u znaku obilježavanja četrdesetpete obljetnice Društva. Tako će se 15. do 17. lipnja na Baškim Oštarijama održati Međunarodni susret planinarskih društava željezničara. Tjedan dana kasnije gospićki željezničari sudjelovati će na Danima hrvatskih planinara na Ivančici, a centralna proslava obilježavanja Dana Društva održati će se 7. srpnja. U povodu 45. obljetnice postojanja Društva obilježiti će se i 120 godina planinarstva u Gospiću. Tom prigodom organizirati će se prezentacija planinarskih postignuća u tom dugogodišnjem periodu, fotoizložba i tradicionalni pohod na Visočicu.
Uz navedene manifestacijske svečanosti, društvo će se posvetiti uređenju i obilježavanju planinarskih putova i staza u sklopu zajedničkog pojekta s HGSS-om, izgraditi će se sklonište na Visočici uz postojeću planinarsku kuću, a u planu izleta organizirati će se tri izleta mjesečno.

 

Tomislav Čanić