Predskupštinsko raspoloženje planinara

Posljednji vikend u listopadu za planinare PD Željezničara iz Gospića bio je neuobičajeno aktivan ne samo zbog prelijepog i gotovo idealnog vremena za boravak u prirodi, već i po broju planinara društva koji su se „razbacali“ po Velebitu, a i šire.

Na dvodnevnom izletu četvorica planinara Željezničara popeli su se na 1508 metara visoku Svilaju iznad Sinja, dok su Sinjani uzvratili posjet na Lički gorski biser pazarišku Ostrovicu. Nakon što su noćili u Planinarskom domu Promina gospićki planinari su drugog dana sudjelovali na manifestacijama koje su povodom Dana svog društva organizirali domaćini iz Drniša i od tri ponuđena izleta otišli s još 50 planinara na sam vrh Čavnovku (1147). Posebno atraktivan pohod trajao je oko četiri sata i to po vrlo zahtjevnoj stazi i feratama od zaseoka Lišnjak, pa na Buhe do vrha i spuštanje u Dom koje je pohodilo preko 100 planinara. Posebno zanimljiva bila je tura za najmlađe do 16 godina starosti. Po završetku svih pohoda organizirano je druženje uz tradicionalni planinarski grah, domaće vino i glazbu, a predstavnici društava koji su uveličali proslavu Drnišana dobili su prigodne zahvalnice.

Besprijekorna organizacija domaćina podsjetila je Gospićane na pohode koje su imali na manifestajima povodom Dana društva, otvorenjima pojedinih kontrolnih točaka Ličkih gorskih bisera i pohoda Tragom zbjega Lovinačkog kraja 1991., na koje je nekad dolazilo između 200 i 400 planinara iz cijele Hrvatske.

Druga četvorka planinara išla je na radnu akciju na Visočicu, a Planinarska kuća Vila Velebita ugostila je brojne planinare iz drugih društava. Nekoliko planinara ispratilo je nekadašnju aktivnu planinarku i alpinisticu Blaženku Vrkljan u novi život, jer se udala. Bilo je dosta individualaca koji su posjetili još nekoliko vrhova na Velebitu…

Tomislav Čanić