Tijekom posljednjeg srpanjskog vikenda po prvi put okupili su se predstavnici svih planinarskih društava Ličko-senjske županije na Mrkvištu.

Unatoč određenim organizacijskim problemima preko 250 planinara ličko-senjskih društava i njihovih prijatelja iz drugih krajeva Hrvatske i Herceg-Bosne uživali su u prekrasnom ambijentu u srcu Velebita, u izletima na Kozjak i Šatorinu, u gurmanskim specijalitetima i glazbi „Razbijača čaša” iz Otočca. Izostala su natjecanja za čiju organizaciju organizator očito nije bio spreman, ali nitko to nije zamjerio jer je prioritet bio uživancija na planinarski način. Zanimljivo je da su najmasovniji bili predstavnici Planinarske udruge Panos iz Kutereva koji su došli s 45 svojih članova, domaćina – HPD Zavižana, koji su bili suorganizatori bilo je 20, Željezničara iz Gospića 18, Crnopca iz Gračaca 10, Mrsinja iz Korenice i Prpe po 7 planinara, Škamnice iz Brinja 6, Visočice 5, Gromovače Otočac 4 i Rajinca iz Krasna 2. Od drugih planinarskih društava ličko-senjske susrete uveličali su planinari Zagreb Matice (14), Cincara iz Livna (11), Željezničara Zagreb (10), Malačke (9), Belišća (7) i ostalih s manjim brojem.  U nedjelju je Mrkvište posjetilo 40 planinara seniora iz Platka i 18 MIV-a Varaždin. Došlo je i dvadesetak senjskih umirovljenika. Ni ovi susreti planinara nisu mogli proći bez legende gorsko-kotarskog planinarstva 92-godišnjeg Branka Blaževića Brane.

Gospićki HGSS-ovci bili su pripravni intervenirati kod mogućih nezgoda, ali na sreću nije trebalo. Gospićki planinari s planinarima iz Gračaca popeli su se na Veliki Kozjak (1629 m) koji je jedan od najslikovitijih i najatraktivnijih velebitskih vrhova. Vidik s vrha obuhvaća sve veće vrhove srednjeg i sjevernog Velebita. Prije Velikog Kozjaka popeli su se na Obli kuk (1515 m) s kojeg se također pruža lijep vidik.

 

By admin