Uz planinare iz Rijeke, Petrinje,  Velike Gorice,  Brinja i Korenice sedmero članova našeg društva odlučilo je upotpuniti svoja znanja i sposobnosti te smo u Baškim Oštarijama pohađali tečaj za vodiče društvenih izleta u organizaciji Komisije za vodiče HPS-a.

 

Tečaj je trajao dva vikenda, a na samom početku uvodnim predavanjem počastio nas je glavni tajnik HPS-a Darko Berljak te nas je pozdravio i pročelnik Komisije za vodiče Dorijan Klasnić.

Drugi vikend pridružio nam se je i naš predsjednik i dopredsjednik HPS-a Tomislav Čanić. Odslušali smo sve predviđene teme po programu školovanja HPS-a; teoretske – povijest planinarstva, ustroj HPS-a i vodičke službe, oprema, prehrana, opasnosti u planini, zaštita prirode, meteorologija, reljef, organizacija izleta te smo odradili i vježbe na terenu – pružanje prve pomoći, osnove spašavanja, kretanje u planini i vođenje skupine te orijentaciju. Najzabavnija nam je bila čvorologija, a orijentacija nam je zadala najviše muke, sjever više nije bio tamo gdje je trebao biti, kompasi „kao“ nisu bili ispravni. Ali zahvaljujući ustrajnosti naših instruktora i nakon prospavane noći, gradivo je „sjelo„ na svoje mjesto i uspjeli smo naći stojne točke, azimute i kontraazimute.Tečaj je završio izletom na obližnje Ljubičko brdo na kojemu smo primijenili novostečena znanja. Ispit polažemo u studenom.

 

By admin