Kako je jednom mudro rekao veliki njemački i svjetski pisac Johann Wolfgang von Goethe, “Najsretniji je, bio kralj ili seljak, ko pronađe mir u svojoj kući.” Znajući što kuća predstavlja svakom čovjeku i prepoznajući turistički potencijal Velebita, članovi planinarskog društva „Željezničar“ iz Gospića tri godine, uz puno odricanja, ljubavi i strasti rade na uređenju planinarske kuće na prilazu Visočici kako bi planinari ali i svi koji žele doživjeti prekrasan pogled sa Visočice mogli pronaći mir u ovoj kući.

Dana 21. svibnja 2016 godine okuplja se ekipa za provedbu planiranih radova i kreće na Visočicu. Nose se alati i građevinski materijal potreban za uređenje kuće. Da žene drže tri kuta kuće svima je poznato, no u ovom slučaju žene drže i potkrovlje planinarske kuće predviđeno za smještaj planinara. Paula, Marija i Tamara vrše zaštitu i bojenje zidova. Po završetku bojenja prelaze na uređivanje kuće, peru se prozori i podovi, čiste prozori i vrata od ostatka boje. Muški dio ekipe se podijelio pa dio radi na izgradnji vanjskog WC i prilaza WC-u.

Određeno je mjesto gdje će biti izgrađen pa Tome, Sistem i Stipe kopaju rupu. Majstor za sve, Klobučar radi na izradi prilaza WC slažući podzid od kamena. Pišta u kući obavlja razne građevinske radove.

 Sivi po rasporedu posla je zadužen za pripremu ručka.

Rezultat cjelodnevnog rada je uređen interijer planinarske kuće i pripremljen teren za izradu konstrukcije WC-a te uređen prostor oko otvora šterne.

 

Uz ogroman entuzijazam članova planinarskog društva „Željezničar“ i drugih ljudi koji su kroz rad ili donaciju pružili potporu u izgradnji ove planinarske kuće svi oni koji dođu 2. srpnja 2016. godine na otvaranje objekta biti će zasigurno ugodno iznenađeni. Srednji Velebit i Visočica uz ovaj objekt trebali bi postati jaka točka u turističkoj ponudi Gospića i Like! Samo dugotrajan i naporan rad daje rezultate, a u tri godine uloženo je mnogo napora i truda da bi putnik i namjernik u srednjem dijelu Velebita našao toplo i sigurno sklonište.

 

I zato“ Ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas; pitajte što vi možete učiniti za svoju zemlju.“ ( J.F.)

 

By admin