visočica

Prekrasno vrijeme iskoristio sam 8. svibnja i s kolegom Miroslavom otišao na simbol Gospića – vrh Visočicu. Preko tri serpentine makadamske ceste koja vodi do okretišta ispod Krivog gaja lavina je survala brojna stabla i zahvaljujući vrijednim šumarima stabla su uklonjena, a oštećena cesta sanirana.

Novoizgrađena planinarska kuća Visočica položila je i ove zime ispit izdržljivosti višemjesečnog snijega i vremenskih nepogoda, a gospićki planinari se pripremaju dovršiti sklonište koje će zimi biti stalno otvoreno.

Panoramski pogledi s vrha Visočice prema moru s jedne strane, prema velebitskim vrhovima u pravcima Srednjeg i Južnog Velebita s druge strane i prema ličkom polju i glavnom sjedištu Like – Gospiću s treće strane bili su hrana za srce i dušu. Uz put smo posjetili fenomen – izvor pod nazivom Ivino vrelo, koje se nalazi na 1500 metara nad morem i nikad ne presušuje. Ovim putem predlažemo ličko-senjskim političarima i gospodarstvenicima da se popnu na slične vrhove po Velebitu i pogledaju malo šire oko sebe i vide što imamo. Možda bi im sinula neka ideja kako gospodarski iskoristiti resurse jedne od najljepše planine ne samo u Europi nego u svijetu – Velebita.

Tomislav Čanić

By admin