PD “Željezničar” Gospić vas poziva i organizira trodnevni izlet na Prenj u terminu 23.- 25. kolovoza, jednu od najviših planina BIH smještene u istočnoj Hercegovini čiji su pojedini vrhovi viši od 2000 metara. Vođa puta je Milan Klobučar. Kontakt na broj: 099 6853080. Rok za prijavu članova je 19. kolovoza sa uplatom akontacije 100 kn. Plan izleta podložan je promjenama i ovisi o prijavljenima.

PLANINARSKO DRUŠTVO ŽELJEZNIČAR GOSPIĆ
Donja kaniža 2., pp 5, 53000 Gospić
___________________________________________________________________________
Prenj – Zelena Glava (2108 m/nm) – BiH 23. – 25. kolovoza 2019. g.

Prenj je najljepša, najatraktivnija ali i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini. Zovu ga još I Hercegovačka Himalaja. Smještena je u srcu dinarskih planina, u sjevernom dijelu Hercegovine. Prenj leži u luku, sa sjeverozapada, rijeke Neretve od Glavatičeva kod Konjica do Bijelog Polja kod Mostara, a sa jugoistočne strane je omeđen planinskim masivima Veleža (1969 m), Crvnja (1921 m) i Visočice (1964 m). Okružuju ga prirodna i umjetna jezera: Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovac kao i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka. U podnožju planine se nalaze tri grada: Konjic, Jablanica i Mostar iz kojih vode markirani putevi do planinarskih objekata i visova masiva. Indikativno je da gotovo svi prilazi Prenju počinju iz kanjona: konjičke Bijele, Idbra, Šanice, mostarske Bijele, Potoka. Pored magistralog puta M-17 su mnogobrojni šumski putevi, dobro uređeni, koji vode do planinskih dolina, sa kojih se polazi u centralni dio planine.

Planina Prenj spada u visoke planine BiH. Njen najviši vrh je Zelena glava – 2108 m. Za vrijeme ledenog doba Prenj je bio pod ledom iznad 1500 metara visine. Tu su bili ledenjaci: Otiš 5 – 6 km i Tisovica 4 – 5 km dužine. Prenj se odlikuje lijepim vrhovima, vijugavim zubčastim grebenima, velikim plazinama, kotlastim cirkovima širokog dna i strmih strana. U kanjon Neretve Prenj se spušta djelomično strmim odsjecima po 700 – 800 m visine, a prema Boračkoj dragi ima blagi pad. Neki vrhovi ove planine zaobljeni su i pokriveni klekovinom pa se zato i zovu Zelene Glavice. Vrhovi Prenja su interesantni i privlačni za planinare koji vole pejsaže išarane bijelim snijegom i zelenilom klekovine.

Naš cilj je popeti se na najviši vrh Prenja, Zelena glava (2108 m/nm) i malo niži vrh Otiš (2096 m/nm). Polazna točka je Bijele Vode – PS Jezerce – Zelena Glava – Otiš.

Plan izleta: Polazak u jutarnjim satima iz Gospića, kako bi posjetili Mostar ili neku drugu destinaciju (slapovi Kravice- Ljubuški), s tim da oko 16 sati stignemo do doma u Rujištu (1050 m/nm) gdje ćemo ostaviti vozilo. Kreće se laganim hodom do pl. Doma na Bijelim vodama (1450 m/mn) gdje ćemo prespavati, hoda se oko 2:00 h.

Drugi dan: U ranim jutarnjim satima krećemo prema vrhu Zelena glava, uspon traje 3:30 – 4 h, tako i povratak preko Jezerca do Bijelih voda, ukupno 7 – 8 h hoda, zavisno od grupe i ostalih čimbenika (vrijeme, pauze za odmor…). Noćenje u domu gdje je moguća večera u organizaciji domaćina.

Treći dan: Spremamo stvari i krećemo prema vozilu u Rujište. U povratku svraćamo u Jablanicu na doručak, nastavljamo preko Rame (obilazak Ramskog jezero i Samostan Šćit) i povratak preko Livna prema Gospiću.

Zahtjevnost staze: teška (sajle), oprema za visoko gorje.

Troškovi prijevoza: 100,00 kn kombi + troškovi 2 noćenja 28 KM po osobi, večera (po želji) 7 KM + osobna potrošnja. Čaj i „kafa“ besplatno.

Za prijelaz u BiH potrebna je osobna iskaznica ili putovnica, kon. mar. po teč. 3,8 x 1,00 km.

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Obavezno slušati vodiča! Vodič ima pravo izmjene plana izleta prema situaciji na licu mjesta.

By admin