U organizaciji PD “Željezničara“ iz Gospića u subotu 7. prosinca, u ranim jutarnjim satima, skupina planinara krenula je na planinu Matokit s ciljem osvajanja vrha Sv. Rok (1062m n/v), iznad Vrgorca. Nakon uspješnog uspona posjetili su središte Vrgorca i uz kraći boravak nastavili za Gornje Sitno, odakle počinje uspon na Mosor. Po mraku i uz laganu kišu stigli su za četrdeset i pet minuta do planinarskog doma Umberto Girometta na 868m n/v., gdje su večerali i prenoćili uz ugodno druženje sa domaćinom Špirom.

Sljedeće jutro uz lagani vjetar dočekalo ih je sunce i nakon “punjenja baterija” omogućilo daljnju realizaciju plana. Krenuli su na najviši vrh Mosora – Veliki Kabal na 1339m n/v, kojeg su uspješno osvojili. Zatim su po hrptu preko Vickova stupa (1325m n/v) stigli na Ljubljan 1262m n/v, čime su ispunili zacrtane ciljeve. Preostao je nešto duži povratak preko planinarske kuće Lugarnica (872m n/v) i napuštenog sela Zagrađa, nakon čega su stigli do vozila za ukupno osam sati hoda.

Gospićki planinari ponosni su što su neozlijeđeni prošli toliki kamenjar, vidjeli i helikoptersko spašavanje ozlijeđenog planinara, te uživali u prekrasnim pogledima na Split, otoke, more, kao i okolne vrhove…koliko je već naoblaka dopuštala. Nakon vožnje kroz Split i Kaštele te pauze za kavu, planinari su se sretno vratili u Gospić oko 22 sata, prepuni nezaboravnih utisaka proteklog vikenda.

Milan Klobučar

By admin