Nakon 17 godina uspješnog vođenja planinarske kuće Vila Velebita na Baškim Oštarijama Planinarsko društvo Željezničar donijelo je odluku da ne prihvati produženje ugovora za upravljanje tim objektom. Tri su osnovna razloga radi kojih planinari ne žele više voditi tu planinarsku kuću. Prvi je što su Hrvatske ceste koje su vlasnik kuće ponudile ugovor po kojem će planinari morati mjesečno izdvajati za najamninu 200€ bez obzira radio li objekt ili ne. Dobro je poznato da niska cijena noćenja za planinare ne može nikako pokriti troškove s obzirom na broj noćenja, režijske troškove, održavanje i najamninu, a objekt može popuniti ionako male kapacitete svega nekoliko mjeseci u godini zbog specifičnih vremenskih uvjeta na Baškim Oštarijama, poglavito zimi.

PD Željezničar je preuzeo objekt na korištenje početkom 2003. godine poslije zime u stanju gotovo potpune devastiranosti, jer su popucale cijevi od leda izazvale poplavu u kući, da su se zidovi i prostorije morale sušiti nekoliko godina. Te godine su održani Dani Hrvatskih planinara na Baškim Oštarijama, kojem se odazvalo preko 1700 planinara iz cijele Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Društvo je uložilo velike napore oko saniranja stanja u objektu i van njega, tako da je putem sponzora i vlastitim radom uspjelo izgraditi boćalište, pečenjarnicu za ražanj i roštilj, a dosta truda se uložilo oko uređenja dvorišne prostorije s kojom se povećao broj spavaćih mjesta za 12 osoba. Prava sreća je bila što je u to vrijeme kod članova društva vladao veliki entuzijazam, pa za dragovoljne radove nikad nije bilo problema. Članovi društva su u ono vrijeme rado dežurali u domu bez naknade, a sada su se uvjeti promijenili općenito jer entuzijazma nema. Članovi sve više vode računa o svojim interesima i jednostavno se teško mobiliziraju za radne akcije i općenito zajedništvo u društvu.

Otvorenje planinarske kuće Vila Velebita 2003. godine

Prije desetak godina je uprava Hrvatskih cesta jednostrano raskinula ugovor s našim društvom na pritisak Hotela Velebno koje su preko pisma namjere zatražile taj objekt da ga njima daju na upravljanje. Zahvaljujući našoj intervenciji preko viših institucija, uspjeli smo spasiti da nam se kuća ne oduzme. Može se zamisliti što bi s kućom bilo da su je uzeli vlasnici hotela kojeg su sami nebrigom i neznanjem upropastili i već godinama ne radi.

Drugi razlog radi čega se ne želimo baviti problemima kuće je već spomenut djelomično u prvom dijelu napisa, a to je gubitak entuzijazma kod naših članova, koji imaju sve više životnih, radnih i obiteljskih problema. Isto tako ako se uzme u obzir da način poslovanja planinarskih objekata u Hrvatskoj nije jasno zakonski definiran, kao i statusi postojećih objekata uključujući imovinsko pravne odnose od završetka Domovinskog rata do danas, bespredmetno je da se lokalna društva s tim problemima više bave.

Treći razlog je kvaliteta objekta na Baškim Oštarijama koja je za vremenske prilike koje postoje, poglavito zimi na ovom području, neadekvatna. Naime, u vanjskim i unutrašnjim zidovima objekta nema potrebne izolacije, a ista izostaje u podnom dijelu prizemnih prostorija. Septičke jame se dodatno pune zbog oborinskih voda, što znatno poskupljuje režije. Da bi se kuća grijala potrebno je uložiti dodatna sredstva u centralno grijanje, što društvo nije u stanju investirati. Nadalje, dok smo mogli kao članovi dežurati i voditi koliko toliko poslovanje, sve je bilo u redu, a sada je takva situacija da nam se ne isplati imati osoblje koje će održavati dom zbog dodatnih troškova.

Žao nam je što smo se morali odlučiti na ovaj korak, jer su Baške Oštarije jako zahvalno područje u planinarskom smislu, ako ne i najatraktivnije od svih planinarskih destinacija u Hrvatskoj. To se uočilo i prije Domovinskog rata, kada je Planinarski savez Hrvatske donio odluku o izgradnji Doma na Baškim Oštarijama, odredio lokaciju i izradio projekt. Nažalost, sve su naznake i kod nekih drugih značajnih planinarskih objekata u Hrvatskoj u koje je HPS ulagao određena sredstva, da stoje na klimavim nogama, što bi trebalo zabrinuti našu krovnu udrugu.

U PK Vila Velebita su se održavale mnogobrojne manifestacije, planinarske škole, tečajevi za markaciste, tečajevi HGSS-a, međunarodni susreti planinarskih društava, proslave Dana društva, alpinistički tečajevi, pripreme za ekspedicije…..

Planinarska kuća Vila Velebita (2003-2020)

Tomislav Čanić

By admin