Iako je netko od gospićkih planinara duhovito izjavio „U novoj godini bez „Vile“, ali je zato predsjednik drugi Mile“ ima nešto u stvarnosti simbolično i pozitivno. Simbolično je što su u posljednje tri godine na čelu društva bila dvojica s imenom Mile i to predsjednik Klobučar i tajnik Milković. Malo su se krajem prošle godine požurili s održavanjem izvanredne izborne skupštine vjerovatno što su osjećali zamor od nagomilanih problema. Ali što stari ljudi vele „bez treće nema sreće“ pa je na skupštini za novog predsjednika izabran treći Mile i to Špoljarić koji se već od prvog dana aktivirao punom snagom. Uz potporu suradnika snimio je stanje u društvu i došao do zaključka da je najveći problem bila planinarska kuća Vila Velebita na Baškim Oštarijama. Možda to i ne bi bio toliki prijepor da Hrvatske ceste koje su vlasnici kuće nisu ponudile novi ugovor u kojem su postavile najamninu od 200 € mjesečno, iako kuća efektivno radi oko tri mjeseca u sezoni. Izračunalo se da se dosta visoke režije uz predloženu najamninu ne mogu pokrivati, poglavito što su cijene noćenja za planinare gotovo simbolične. Uz to kada se dodaju dodatni izdaci za održavanje objekta, kao dodatna ulaganja u sređivanje septičkih jama, ugradba izolacije u prizemne podove i zidove, popravci krova te samo vođenje kuće, drugog izbora nije bilo nego vratiti kuću vlasnicima.

Pozitivna strana je što se Špoljarić, popularni Ćoa, već od prvog dana aktivirao i počeo s uređenjem društvene prostorije, poticao članove upravnog odbora i druge na veću aktivnost što je rezultiralo i masovnijim posjetama izleta. Uz ove konstatacije moglo se dosta toga isčitati iz njegovog izlaganja na skupštini. Podnoseći izvješće o radu u posljednja četiri mjeseca od kada je na čelu društva, gotovo da nije bilo vikenda da netko nije išao na planirane ili individualne izlete, organizirani su Božićni domjenak i doček nove godine u Kuginoj kući i obavljani su radovi oko planinarskih kuća. Popisan je inventar u Vili Velebita, a u dogovoru s predstavnicima cesta izvršena je primopredaja objekta i preostalog inventara. 12 kreveta i još neke sitne opreme je donirano Planinarskom društvu Tuhobić iz Gorskog kotara, a ostatak inventara će se raspodijeliti u preostale dvije kuće (Visočica i Kugina kuća).

Na skupštini je raspravljano i o planu za ovu godinu u kojoj će prioriteti biti izletnička djelatnost, omasovljenje društva, održavanje postojeće dvije planinarske kuće, izgradnja dodatnog skloništa na Visočici, održavanje planinarskih putova, poglavito Ličkih gorskih bisera, pomlađivanje društva kroz rad s mladima, sudjelovanje na prigodnim manifestacijama Danima hrvatskih planinara, Susretima planinarskih društava željezničara u Sloveniji, Danu društva, suradnji s drugim planinarskim udrugama… Obzirom na članak 18., stavak 1 Zakona o udrugama (NN 74/14, 70/17, 98/19) na skupštini su ujedno usvojeni i plan rada i financijski plan za 2021. godinu. Zadnji dio skupštine bio je rezerviran za raspravu i davanje prijedloga na budući rad društva, a po završetku je održan prigodni domjenak za sve prisutne članove.

Tomislav Čanić

 

By admin