19. rujna na području Južnog Velebita podno Svetog brda održat će se zajednička manifestacija Tragom zbjega lovinačkog kraja te Pohod za hrvatske branitelje poginule na Velebitu. Planinarski pohod Tragom zbjega lovinačkog kraja pokrenulo je Planinarsko društvo Željezničar iz Gospića 2008. godine, a Počasni pohod poginulim braniteljima na Velebitu SJP Grom iz Karlovca i Planinarsko društvo „Gora“ iz Zagreba 2018.

Zbog epidemiološke situacije ove godine organizatori oba pohoda su se dogovorili da se pohodi održe u zajedničkoj organizaciji, a prema svemu sudeći će tako ostati i ubuduće, jer je cilj da se dostojno obilježavaju najteži dani za stanovnike ovog kraja i obrane Domovine Hrvatske. Naime, 24. rujna 1991. godine oko tisuću stanovnika Lovinca, Svetog Roka, Ričica i okolnih sela morali su u zbjeg preko Velebita kako bi spasili svoje živote od razularenih četnika. One koji to nisu učinili četnici su mučki ubili i zapalili zajedno s kućama. Poznato je da su na Velebitu za vrijeme Domovinskog rata glavne strateške položaje držale specijalne postrojbe MUP-a i Velebitske satnije i da je na obrambenim zadacima poginuo velik broj hrvatskih branitelja. Zato su prije tri godine SJP Grom iz Karlovca u suradnji s Planinarskim društvom „Gora“ iz Zagreba počeli odavati počast poginulim braniteljima na Velebitu na način organiziranog pohoda koji je završavao svetom misom kod Jurjević stanova. Planinarima koji imaju tri i više pohoda dodijeliti će se prigodne značke.

Zbog spomenutih epidemioloških problema pohod neće početi s okupljanjem u određeno vrijeme iz jednog mjesta nego će svaka grupa ili pojedinac dolaziti iz više različitih pravaca: Bunovac, Egeljac, Mali Halan, Libinje, Paklenica…Nakon pohoda na Sveto Brdo (oni koji to žele i imaju fizičke mogućnosti) kod Jurjevića stanova održati će se u 14 sati misa za sve poginule i preminule branitelje Velebita. Polaganje cvijeća, vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika braniteljima izvršit će svaka grupa posebno po dolasku ili povratku.

Pozivaju se svi branitelji, planinari i drugi ljudi dobre volje da se jave organizatorima pohoda u svojim mjestima kako bi uveličali ovaj događaj. Predviđeno je da se budući pohodi također održavaju svake godine u subotu najbližoj datumu 24. rujna.

 
Za prijave i sva pitanja na raspolaganju su sljedeći kontakti: 
 

mpalajsa1@gmail.com ( SJP GROM)

tajnik@pdzeljeznicargospic.hr (PD Željezničar)

hpd.gora@hps.hr (HPD GORA)

ili direktno kod Tomislava Čanića na broj: 0989610042

 

Tomislav Čanić

 

Službeni poster

By admin