Planinari iz različitih dijelova Like, njih pedesetak, okupili su se kako bi sudjelovali u zimskom usponu na Oštru i Metlaču, koji je dio projekta “Četiri godišnja doba na Oštri i Metlači”. Organizirano od strane PD Želježničar, Gospić i podružnice iz Perušića, događaj je privukao entuzijastične sudionike svih dobnih skupina.

Uspon na Metlaču (800m) predstavljao je pravi užitatak, a okupljanje je započelo u 10 sati kod crkve sv. Nikole u Karuđelovcu. Staza je vodila kroz poznate pejzaže,  sudionici su imali priliku uživati u svježem zraku i prekrasnom sunčanom danu i fenomenalnom pogledu na rijeku Liku i okolne vrhove.

Najmlađi sudionik ovog izvanrednog događaja bio je četverogodišnji Matej Dundović, koji je nevjerojatnom voljom popeo Oštru. Njegova odlučnost i veselje bili su izvor inspiracija za sve prisutne, pokazujući da ljubav prema planinarenju nema dobnu granicu.

Na vrhu Oštre, sudionici su imali priliku kupiti posebnu obilaznicu, a četiri bedža dodijeljena su onima koji su uspješno popunili svoje obilaznice, simbolizirajući svako od četiri godišnja doba na planini. Obilaznice se mogu kupiti cijelu godinu kao i koristiti pečat za pojedino godišnje doba koji stoji na navedenom mjestu.

Ove godine Djed Božićnjak i njegovi vilenjaci  bili su tu da nagrade najmlađe sudionike slatkišima nakon zabavnog uspona. Njihova prisutnost nije zaboravila ni odrasle, šireći radost i praznični duh među svima.

Ovaj zimski uspon ne bi bio moguć bez suradnje i podrške. Izražavamo zahvalnost OŠ dr. Jure Turića, Gospić, učiteljima i učiteljicama koji su pridonijeli realizaciji događaja i dvadesetak učenika koji su sudjelovali u usponu. Velika pomoć stigla je od članova Planinarskog društva Željeznicar, posebice u pripremi i dostavi hrane i slatkiša koje je Djed Božićnjak podijelio na vrhu.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo odazivom i zajedništvom koje je obilježilo ovo planinarenje. Ovo je bila prilika ne samo za fizičku aktivnost već i za jačanje zajedništva među planinarima i ljubiteljima prirode.

S radošću i ushićenjem, sudionici su pozdravili završetak zimskog uspona na Oštru, ističući da su ovakvi događaji ključni za očuvanje ljubavi prema planinama i prirodi te za zajedničko slavlje svake sezone na ovim prekrasnim vrhovima.

 

 

By admin