Na -8 u Subotnje jutro na standardnom mjestu za kretanje na izlete (parkingu preko puta kapelice) okupilo se 30ak zaljubljenika u planinu, obožavatelja slobodnog života, ljudi koji su svjesni da tek izlaskom iz uobičajenih ogrinačavajućih okvira možeš doživjeti nešto što ćeš pamtiti i pričati unucima, a ostankom u kući ponoviti ćeš dan kao i 90 % drugih dana u svom životu i ničim ga za deset godina nećeš moći izdvojiti od ostalih. Tu su se našli i dragi prijatelji iz PD Gromovača, PD Mrsinj, PD Lisac te kolege iz Ljupča, Planinarska udruga Vrtolom. 
Nasmijani i sretni kao da nema zime sjedamo u aute i krećemo do Dabarske kose, nakon dolaska na start izleta još jedna provjera opreme, prebrojavanje i lagani pokret na Premužićevu stazu, vicevi, pjevušenje i lagani adrenalin nas nose stazom a sunce iako ne grije još uvijek daje dodatnu energiju.
Rade se kratke pauzice tek toliko da se proba kakva je čija rakija i još pričljiviji nastavljamo dalje. Nakon dva i pol sata uz usputna slikanja prelijepog krajolika stižemo na naš cilj vrh Velinac, a tu svi zašutimo na tren i prepuštamo se prizoru koji puni dušu, pred nama je prelijep pogled na more i otoke a oko nas i ispod krš, kamen i nevjerojatna ljepota stjena u kojima svatko traži neki svoj uklesani lik . Nakon početne opčinjenosti, prihvatimo se i spremljenih sendvića, čvaraka, kave iz termosice te uz napunjene duhovne potrebe ispunjavamo i fizičke 🙂. Nakon zajedničkog slikanja krećemo nizbrdo prema selu Budaci i lagano prema našim autima. Za dva sata uz dosta pauza za uživanje u prizorima vraćemo se odakle smo i krenuli, na licima svih vidi se blaženstvo, ispunjenost sa onim prođenim i zadovoljstvo sobom, svojim uspjehom unatoč početnim sumnjama u same sebe.
Sjedamo u auta i odlazimo do prvog mjesta gdje ćemo se nagraditi netko sa pivom netko sa kavom sve po prioritetima, prepričati minuli dan sjetiti se avantura od prije i dogovoriti neke nove,a zatim vratiti se u toplinu doma koji sada više nije dosadan nego ima još veću cijenu 🙂 do novog susreta pozdrav!!

Autor: Milan Jurjević

By admin