OBAVJEST
Dragi planinari čekali smo do zadnjeg trena da se vremenska prognoza popravi, ali na žalost ništa od tog. Zbog vremenskih uvjeta i vlastite sigurnosti izlet na Plitvice odgađamo za 18.02.2024.
Prijave za novi termin također kod Milan Jurjević na 098 902 16 02 sa napomenom da li imate prevoz ili ne.
Za sutra nas je bilo prijavljenih 35 i sve bismo pokrili sa osobnim autima članova, nadam se da ćemo jednako tako uspjeti i sljedeću nedjelju te da će nas vrijeme poslužiti.

P.S 18.02.2024. je također i pohod za Gavrana iz Sv.Roka pošto nismo u mogućnosti organizirati i jedno i drugo ,članovi koji žele na pohod mogu u vlastitom aranžmanu i u Sv Roku se pridružiti drugim grupama uz napomenu da trebaju imati svoj prevoz do prijevoja Mali Alan iz Sv Roka.

⛰️⛰️⛰️

Prijevoz privatnim automobilima.

Troškovi prijevoza trošak goriva (130 km tamo i natrag) podijeliti suputnici u autu Ulaznica za Plitvička jezera 10 eura( za dio koji planinarimo ne treba).

Prijave za izlet Milan Jurjević, 098 902 16 02 (kod prijave obavezno napomenuti imate li vlastiti auto ili trebate prijevoz) krajnji rok za prijavu – 09.02.2024.

Ukoliko sudionik odustane od izleta molimo da se javi najkasnije do 10.02.2024. do 20:00 sati.

Težina izleta srednje teška staza sa 6 – 6,5 sati hoda sa uključenim pauzama, ukupna dionica je 11 km planinarskog djela staze i 3-4 km jezera.

Potrebna oprema planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica planinarske cipele, štapovi za hodanje, gamaše, naglavna svjetiljka, mobitel odjeća primjerena vremenskim uvjetima te kompletna presvlaka, cipele za auto, voda (minimalno 2 litra), nešto za pojesti putem i za vrijeme pauze (iz ruksaka).

Prehrana/opskrba prehrana za vrijeme izleta isključivo iz ruksaka. Mogućnost jela u restoranu u Korenici po povratku (po dogovoru).

Plan puta:

6:00 Okupljanje

6:45 Polazak

18:00 -19:00 očekivano vrijeme povratka u Gospić

Krećemo u 06:45 sa parkinga kod kapelice sv. Ivana Nepomuka, ul. Kralja Petra Krešimira IV, Gospić (molimo doći 15 min ranije da krenemo na vrijeme).

Vozimo se 65 km preko Ljubova ,Korenice na Plitvice. 08:15 NP Plitvička jezera ulaz 1 08:30 polazak na vrh Turčić 09:30 dolazak na vrh Turčić 15 min pauze 10:45 dolazak na vrh Tupi Medvjeđak 15 min pauze 11:45 dolazak na Oštri Medvjeđak pauza 30 min 13:30 sillazak na ulaz 2 NP Plitvički jezera I krećemo u obilazak jezera oko 2 sata 16:00 okupljanje kod auta i pokret prema Gospiću uz moguće stajanje u Korenici na večeru po dogovoru .

ZANIMLJIVOSTI “…ad lapidem, qui vocatur Pes Ursi” “…na međi, zvanoj Stopa Medvjeda”

U davna vremena dok su ljudi prirodu ovog kraja gledali s dubokim poštovanjem, što zbog gustih i neprohodnih šuma, što zbog blizine granice dvaju svjetova, nadjenuše ovom kraju ime „Vražji vrtal“. Izoliranom i slabo poznatom području u kojem se ispredahu legende o Crnoj Kraljici, vilama jezerkinjama, oštrim zimama, kršnim gorštacima i šumskim zvijerima, ostade ovaj naziv sve do početka devetnaestog stoljeća. Koncem tog stoljeća otkrivaju ga i sve češće navraćaju ovamo okrunjene glave.

Već potkraj XIX stoljeća (1894. g.), za posjetitelje Plitvičkih jezera bila je uređena staza koja je vodila na vrh Tupi Medveđak. 1900. g. Kraljevski šumarski erar izradio je šumski put od tadašnjeg hotela na vrh Oštrog Medveđaka, nazvan Blankin put, po ženi nadvojvode Leopolda Salvatora iz dinastije Habsburg-Lothringen. Staza je skladno uklopljena u krajobraz i pokazuje iznimnu pažnju koja se je već tada pridavala zaštiti ovog područja.

Medveđak, šumovita gorska kosa duga 8 km, koja se pruža kao sjeverozapadni nastavak Plješivice i danas je jedno od najatraktivnijih mjesta sa kojeg se svim zaljubljenicima u prirodu: planinarima, posjetiteljima; pruža panoramski pogled na dio Plitvičkih jezera i čitavo područje između Male Kapele i Ličke Plješivice.

Na njenom hrptu uzdižu se tri vrha: Oštri Medveđak (889 m), Tupi Medveđak (868 m) i Turčić (801 m). Posebnost staze koja povezuje vrhove Medveđaka su stare bukove šume prepuštene prirodnom razvoju. Upravo je to jedan od uvjeta bogatstva i raznolikosti ovog područja biljnim i životinjskim svijetom, posebno vrstama koje su zbog sve manjeg broja takvih staništa u svijetu rijetke i ugrožene.

Duž staze postavljeni su poučni panoi koji upoznaju posjetitelja sa šumskim ekosustavom te drugim prirodnim posebnostima i znamenitostima. Potpuni doživljaj Nacionalnog parka Plitvička jezera nije moguć bez upoznavanja šumskih ekosustava koji prekrivaju više od ¾ njegove površine. Poučna staza ima za cilj približiti ovaj šumski ekosustav posjetiteljima koji svoj boravak u Nacionalnom parku Plitvička jezera žele, uz aktivni odmor, obogatiti i znanjem o šumama i šumskim ekosustavima.

Turčić 801 mnv Najniži vrh Medveđaka sa kojeg se pruža dojmljiv pogled na jezero Kozjak,hotel Jezero,okolicu Velikog slapa, te sela Poljanak i Plitvice za lijepog i vedrog vremena vidi se Bjelolasica najveća planina masiva Velika Kapela.

Tupi Medvjeđak 868 mnv Odavde je impresivan pogled na 6 Plitvičkih jezera (Prošćansko,Cigilovac,Okrugljak,Galovac,Gradinsko jezero,te Kozjak.

Oštri Medvjeđak 889 mnv Umjetno načinjena zaravan od naslaganog kamenja velika 4×20 m najviši je vrh Medveđaka,vidik je na dolinu Une,Drežnik,Rakovicu.(bio je u Ličkim gorskim biserima)

 

NAPOMENA

 Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi, da turi pristupa na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vođe puta. Organizator zadržava pravo izmjena programa izleta prema uvjetima na terenu, kao i mogućnost otkazivanja izleta u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta.

U slučaju kiše ,snijega biti ćete obavješteni o odgađanju izleta za iduću subotu 17.02.2024 .

Lijep pozdrav,

Milan Jurjević

 🙂

By admin