Rusov pohod se održava od 1993.god. pod nazivom “Tragom 1. izleta PD”Nikola Tesla” ,a od 2003.god. pohod se održava pod nazivom:Rusov pohod odnosno preimenovan je po zaslužnom članu društva ,inicijatoru i pokretaču pohoda Antunu Željku Matišinu-Rusu koji je preminuo 2002.god.
Naše društvo je tradicionalno godinama sudjelovalo na ovom pohodu.


Izlet će se održati
20.04.2024.god.(subota) polazak u 06:00 sati s parkinga kod kapelice sv.Ivana Nepomuka,ul.Kralja Petra Krešimira IV Gospić.

*Prijevoz* : Unajmljenim kombijima ili autobusom ovisno o broju prijavljenih .
Troškovi prijevoza 20 do 25 eura po članu ovisno dali kombijem ili busom ,odnosno o broju prijavljenih.
Prijava na izlet : Milan Jurjević 098 902 16 02 ili na redovnom sastanku Društva 01.04.2024.
Krajnji rok za uplatu je 15.04.2024. ukoliko član odustane od izleta molimo da se javi najkasnije do 17.04.2024. do 20:00h .
Poslije toga više nećemo biti u mogućnosti vratiti novac osim ako imamo nekog drugog člana na listi čekanja ili ako sam član nađe sebi zamjenu.
U slučaju bolesti Upravni odbor Društva na osnovu liječničke dokumentacije donijet će odluku o povratu sredstava. Novac za izlet moguće dati kod Milan Jurjević,Jelena Frković.

Težina zleta:
Tehnički lako
Kondicijski srednje teško 5-6 sati laganog hoda .


Potrebna oprema:
Planinarska,osobna i zdravstvena iskaznica ,gojzerice,štapovi za hodanje,mobitel,slojevita odjeća,zaštita od vjetra i kiše,1,5 litara vode,odjeću za presvući se,poželjne tenisice u kombiju ili busu za prezuti se .
Prehrana i opskrba:
Prehrana za vrijeme uspona isključivo iz ruksaka,kada dođemo do planinarskog doma Runolist biti će bogata ponuda pića i jela po popularnim cijenama i glazbom uživo.
Plan puta:
Krećemo u 06:00 sati sa parkinga mikod kapelice sv.Ivana Nepomuka .Na polazišnu točku uspona veliko parkiralište PP Medvednica kod potoka Bliznec stižemo cca 09:00 h tu nas čeka piće dobrodošlice i kolači .Tko želi može odvojiti par eura kao dobrovoljni prilog za organizatora.
Uspon kreće smjerom Bliznec-Njivice-Hunjka-Sljeme-planinarski dom “Runolist” -Bliznec 5-6 sati hoda. Polazak iz Zagreba oko 17:30 dolazak u Gospić oko 20:30 .
Na pohodu se mogu nabaviti obilaznice planinarskog društva “Tesla” Zagreb i to ” Najviši vrhovi hrvatskih županija” i ” 40 vrhova za 40 godina”
Zanimljivosti:
Najpoznatija priča od mnogih o Medvednicu je priča o Crnoj Kraljici ,nju su još kao djevojčicu udali za moćnog ugarskog cara Sigismunda .
Bila je vrlo lijepa ,ali strašno okrutna,navodno je mlade ljubavnike nakon što bi joj dosadili bacala sa vrha tornja.
Okrutno ponašanje je nadopunjavao i izgled, duge crne kose i obučena u crno dobila je od naroda naziv Crna Kraljica,a o njoj i danas podsljemenskim krajem pricaju strašne priče.
Zvala se Barbara i bila je kći Hermana Celjskog najmoćnije plemićke obitelji u regiji ,imala je i brata Ulrika koji je također ušao u povijest kao najokrutniji Medvedgradski vladar svih vremena. Taj grad u planini je sagrađen kako bi branio Kaptol i okolna sela ,ali sami vladari su činili ogromno zlo svojim podanicima i seljacima . Tako su i nastale predaje o Crnoj Kraljici koja je ako su i 10% istinite priče bila uistinu zastrašujuća.
Sa vrha Sljemena 1033m za lijepog vremena vidi se cijeli Zagreb ,Klek,Kamniške Alpe i Triglav u daljini .Za cjenu od 10 eura moguće je popesti se na TV toranj 1118 m I popiti kavu na vrhu sa dobrim pogledom.

 

By admin