Organizacija Dana planinara Hrvatske pala je ove godine na članove HPD Mosor koji su dom Umberto Girometta i njegovu užu okolicu iskoristili kao centralno mjesto okupljanja četristotinjak planinara koji su se smjestili u brojnim šatorima po šumarcima koji okružuju ledinu Ljuvač podno doma.

Naša reprezentacije ovoga je puta otputovala u petak (04:30) punim kombijem od devet mjesta, i pod Mosor, u selo Sitno Gornje, stigla nešto poslije osam sati. Slijedio je kraći uspon i podizanje logora. U službenom programu kojega su pripremili domaćini bilo je organizirano više planinarskih tura po Mosoru, a naš izbor je bila ona koja je u podne kretala prema prijevoju Ljuto kame.

U skupini od četrdesetak ljudi, u pratnji domaćih vodiča, brzo smo došli do skloništa Kontejner i vidikovca sa kojega puca odličan pogled na grad Split, njegovu okolicu i akvatorij. Nakon kraćeg odmora i razgledavanja krenulo se dalje. Kako nam se daljnji plan puta od ove točke nije svidio, prije samog prijevoja Ljuto kame naša se grupa odvojila i krenula samostalno u kružnu turu preko najvišeg vrha Mosora – Velikog kabla. Uspon i silazak po zahtjevnom dalmatinskom kršu trajao je nešto više od dva sata i negdje oko 17 sati smo bili na polazišnoj točci kod doma sa toplim grahom i manistrom u rukama. Večer naravno nosi svoje. Pripremljeni vokalno instrumentalni program na ledini Ljuvač u jednom trenutku je prekinula kiša pa se cijela družina preselila u Dom gdje je nastavljeno druženje do sitnih sati.

Drugi dan osim odmora obilježila su tradicionalna planinarska natjecanja koja su, kao i stotinu puta do sada, potvrdila da nije važno samo sudjelovati.

Naša muška ekipa u povlačenju konopa osvojila je drugo mjesto i kući ponijela trofej – bocu crnog vina.

Bio je ovo još jedan od uspješnih izleta kojega ćemo pamtiti po dobroj organizaciji, odličnom vremenu i vrhunskom druženju.Ako je istina da smijeh produžuje život i vitalnost onda se izleti kao ovaj preporučuju svima.

                                                                                                                                Antun Sokolić

By admin