Planinarski savjeti

IZ OSNOVA PLANINARSTVA

O osnovama planinarstva i ponašanja u planinama trebao bi se upoznati svaki planinar ili čovjek koji odlazi u planinu bilo kao izletnik, planinar, lovac ili djelatnik Hrvatskih šuma ili nacionalnih parkova. Prvenstveno radi sebe, a potom i radi drugih kojima eventualnu ustreba pomoć.

Upoznavajući se s osnovama planinarstva dobiti ćemo odgovore na brojna pitanja od onih zašto uopće planinarimo i kako započeti s planinarenjem, opasnostima, pomoći drugima i samopomoći, kretanju i boravku u planini, planinarskim putovima i markacijama, orijentaciji, snalaženju u nevolji, prehrani u prirodi, potrebnoj planinarskoj opremi, ponašanju planinara i planinarskoj etici, zaštiti planinske prirode…

Zašto planinarimo?

Na pitanje zašto uopće odlazimo u planine nemoguće je dati jedinstven odgovor, ponajprije zato što svaki planinar ima svoje motive, ciljeve i svoj način shvaćanja planinarstva. Planine pružaju nebrojene užitke svakome tko ima sposobnost da ih uoči, doživi i ponese u sebi. U njima će naći zadovoljstvo običan izletnik, penjač, istraživač, čovjek željan odmora, rekreacije, prirodnih ljepota, širokih vidika, mirisa cvijeća i šume i novih doživljaja.Planinarenjem se bave ljudi svih životnih dobi i najrazličitijih struka, a svatko izabire ciljeve koji mu odgovaraju po sklonostima, sposobnostima i drugim mogućnostima.

Pogrešna shvaćanja planinarstva

Kada prosječan čovjek zamišlja planinara obično pred sobom vidi čudnovatog jadnika koji se uznojen, opterećen naprtnjačom penje na davno osvojene vrhove s kojih će ionako sići; ide u nepristupačne, pa i opasne predjele, a sve to bez nekog njemu jasnog razloga. Međutim, planinar nipošto nije neki čudnovati mazohist, jer njemu, primjenjuje li stečena znanja, penjanje ne predstavlja muku. Fizička aktivnost je više sredstvo i metoda planinarenje nego cilj. Osnovni cilj i sadržaj planinarenja je uživanje, pri čemu se fizičko i duhovno izvrsno nadopunjuje. U nas ne postoji jasna granica između planinarstva i izletništva. Za razliku od običnog izletnika planinar vlada teoretskim i praktičnim znanjima o kretanju i boravku u planinama, a odlascima u planine pristupa organizirano, sustavno i osmišljeno. Formalno je planinar svatko tko ima planinarsku iskaznicu, no u praksi je planinar onaj tko redovito ide u planine, čuva ih i štiti, te posjeduje određeno planinarsko znanje i iskustvo stečeno na planinarskim izletima.

Kako započeti s planinarenjem?

Kada čovjek dobije volju da se odlascima u prirodu posveti organiziranije i poželi upoznati nove ljude, najbolje je da se uključi u planinarsko društvo. Pristup u planinarska društva je slobodan i u većini slučajeva novi su članovi rado primljeni. Međutim, nije se svima lako uklopiti, budući da u društvima u pravilu postoje formirane družine. No, nakon sudjelovanja na nekoliko društvenih sastanaka i izleta razlika između starih i novih članova nestaje.

Kompletan priručnik za planinare pod nazivom OSNOVE PLANINARSTVA može se pronaći na WEB stranici HPS-a:http://www.plsavez.hr , a nabaviti u prostorijama Društva.