AKTIVAN VIKEND POLAZNIKA SPELEOLOŠKE ŠKOLE „LIKA 2015“

Spustili se u Jamu pod Debelom glavom i Kojinu jamu

Nakon uspješnog prošlotjednog prolaska kroz Jamu u Prpić Dulibici članovi Planinarskog društva „Željezničar“ iz Gospića proteklog su vikenda nastavili obuku za speleologe-pripravnike koju provodi Speleološko društvo „Karlovac“ te su na području Korduna posjetili dva atraktivna speleološka objekta Jamu pod Debelom glavom kod Slunja te Kojinu jamu na brdu Mašvina.

 MG 8277

Školu je ovaj vikend vodila Morana Rožman, speleolog-instruktor s timom iskusnih karlovačkih speleologa, a iako su ovi objekti bili tehnički zahtjevniji polaznici su ih svladali bez većih poteškoća. Društvo se okupilo u subotu te se nakon priprema krenulo u savladavanje Jame pod Debelom glavom u blizini Slunja. U popodnevnim satima svi su uspješno izašli iz jame duboke oko 65 metara i dužine oko 750 metara kroz koju teče i potok.

Nije bilo praznog hoda, pa su polaznici u vremenu dok su čekali ulazak u jamu vježbali uzlove poput osmice, dvostruke osmice, bulina i lađarca.  U večernjim satima postavljen je kamp na brdu Mašvina, a nakon toga uslijedio je zasluženi odmor uz vatru i gulaš.

 

U nedjelju su polaznici u ranim jutarnjim satima krenuli do objekta Kojina jama, a nakon vertikalnog spusta oduševila ih je ljepota špiljskih ukrasa i bogatstvo živoga svijeta. Riječ je o najdubljem speleološkom objektu na Kordunu, čija je dubina 178 metara,  a jama obiluje brojnim špiljskim ukrasima koji stvaraju prepreke i malo koga mogu ostaviti ravnodušnim.

Uz špiljske leptire, rakušce i razne insekte te ponekog šišmiša, polaznici su u jami vidjeli i daždevnjake, ali i sovu, pticu koja nije čest gost u špiljama.

Avantura je završena u popodnevnim satima,  a sljedeći susret speleološke škole „Lika 2015“ održat će se za dva tjedna na Crnopcu kada će polaznici posjetiti nekoliko jama,

 

By admin