Speleološki odsjek „PD Željezničar“ Gospić osnovan pri planinarskom društvu 2016.g. nakon speleološke škole održane od Speleološkog društva Karlovac, vrijedno radi. Osim što se vrijedno istražuju jame pod Visočicom, koje se rade u kombinaciji s Speleološkim društvom Karlovac, o čemu ćemo izvještavati nakon što posao bude obavljen, ponosno ističemo da smo po prvi put odradili samostalno našu prvu „rupicu“ dana 20. travnja 2016.godine.

 

U dobroj suradnji s drugim kolegama planinarima, kolega Stjepan Kasumović izvještava nas da je u mjestu Kvarte pronašao malu rupicu koja se otvorila u zemlji i koja se nalazi uz cestu koja je frekventna i koju seljani koriste svakodnevno i koju bi bilo dobro pogledati zbog potencijalne opasnosti daljnjeg otvaranja, a i zbog činjenice da je svaka „rupa“ speleolozima zanimljiva.

Teren dogovaramo za srijedu, 20.travnja te na isti idu Mile Milković, Đenis Barnjak, Tomislav Rukavina, Boris Ratković i Dubravka Rukavina. S početnim razočaranjem pogledamo rupicu koja je jako mala, ali se ne odustaje.

Priprema se rupica i kreće se s proširenjem ulaza,  bar do te mjere da možemo gurnuti svijetlo i vidjeti šta je ispod, huh..sretni smo…vidi se vertikala, unutra osigano…napetost raste kopa se bez predaje.

Nakon proširenja ulaza, Đenis postavlja uže za napredovanje, pomaže joj Tomislav postavljanjem dodatnih osiguranja za što manje trenje užeta po stijeni i krećemo jedan po jedan.

 

Nakon silaska od nekih 20-tak metara oduševljeni, otvara se manja dvorana prekrasnih boja i siga, s velikim stupom koji je otpao, a svojom veličinom govori o starosti naše rupice, otvara se mala dvoranica, skužili smo brzo da ima lažno dno pa se ni ne šetamo previše, nailazimo na penj, isti postavljamo, napredujemo, kopamo, ostavljamo upitnik koji traži više vremena, slikamo i uživamo.

 

Naravno, sve otvore smo pregledali, sve što se dalo popeli, ostavili mali upitnik za slijedeću posjetu. Vraćamo se naravno, moramo nacrtati našu rupicu, ostaviti trag, dokumentirati potrebno jer osim što je to „naša prva“ to su i obveze koje se preuzeli osnivajući speleološki odsjek.

Uz ovaj tekst pogledajte i fotografije koje će opisati naš rad, druženje i uživanje pod zemljom, u nekoj drugoj dimenziji.

Dakle radi se o rupici, speleološkom objektu špilje s jamskim ulazom, koja ima 20-tak metara vertikalnog ulaza, dakle jednoglasno zaključujemo „Stipina rupica“.

 

Važno za napomenuti da je Odsjek vrijedno sudjelovao i u planinarskoj školi PD „Željezničar“ Gospić prenoseći ono malo znanja koje smo stekli, ali nadajući se da ćemo svojim oduševljenjem privući još kojeg „čudaka“ koji želi s nama dijeliti emocije i dojmove.

By admin