Gospićani na Danima planinara 2017

Za vrijeme produženog vikenda povodom Praznika rada 1. Svibnja. 11 članova Planinarskog društva Željezničar iz Gospića sudjelovalo je na Danima hrvatskih planinara na Mljetu u organizaciji domaćeg planinarskog društva „Mljet“ i Hrvatskog planinarskog saveza. Na ovom za planinare vrlo atraktivnom zelenom otoku, planinarskim markacijama obilježenih turističkih i planinarskih staza Gospićani su posjetili povijesnu Odisejevu pećinu, osvojili najviši vrh otoka Veliki grad (514 m), posjetili dva morska jezera i otočić Sv Marije na Velikom jezeru koji predstavljaju jedinstveni europski fenomen, arheološke lokalitete Polače i Rimsku palaču.

Ova posljednja predstavlja najveću na Jadranu poslije Dioklecijanove palače.

 

IMG_1869

Bilo je brojnih susreta s planinarima iz drugih planinarskih društava Hrvatske, a nije nedostajalo ni zabave koju su tri noći vodili „Dečki z bregov“ iz Belca. Najveći teret podnijeli su organizatori PD Mljet na čelu vrlo agilnim, požrtvovnim i susretljivim Marinom Perkovićem koji je posebno ugostio gospićke planinare.

 

IMG_1883

Sudionicima susreta podijeljene su prigodne Diplome za sudjelovanje, a među brojnim planinarima koji su obećali da će doći opet bili su i gospićki. Nažalost, većina sudionika susreta se složila oko prosudbe da je neoprostiv grijeh naše politike i Države nebriga za ogromne turističke potencijale i resurse kao što su na Mljetu i mnoge druge neiskorištene destinacije,