Osam planinara je ovog vikenda u organizaciji Planinarskog društva „Željezničar“ iz Gospića sudjelovalo na Martinjskoj fešti u Ivancu. Na poziv Planinarskog kluba Ivanec uživali su u zagorskim delicijama, plesu, zabavi i prezentaciji autohtonih zagorskih običaja krštenja vina, kojeg je blagoslovio pravi pravcati ivanečki biskup. Nije im nedostajalo ništa dobrih jela i vinčeka, a posebno ivanečke gostoljubivosti    i obnavljanja višegodišnjih planinarskih prijateljstava.

 

Od ostalih planinarskih društava najbrojniji su bili iz Dubovca Karlovac i „Duge“ iz Rijeke koji su došli autobusima. Gospićani su u subotu propustili posjete zagorskim kletima i obiteljskim gospodarstvima koja su planinare ugostili i počastili svojim specijalitetima i mladim vinom  zbog planinarske ture po Žumberačkoj gori. Međutim,  to su obilato nadoknadili na noćnoj zabavi. Više to nije zagorski kiseliš ko nekad, rekao je netko od planinara, već pravo pravcato vino koje liječi umorne planinarske noge.

 

U nedjelju su gospićki planinari napravili planinarsku turu na krov Hrvatskog zagorja vrh Ivančice najstrmijim putem preko „konja“. Popeli su se na željeznu piramidu i vidikovac, a na oproštaju u planinarskom domu morali su s domaćinima popiti oko desetak putnih rundi. Sve u svemu još jedno nezaboravno Martinje.

Tomislav Čanić

By admin