PD Željezničar – Gospić

Na inicijativu jednog dijela aktivnih planinara „Visočice“ početkom travnja 1973. godine osnovano je planinarsko društvo „Željezničar“. Glavni razlog osnivanju tog društva bio je uglavnom financijske naravi jer su Hrvatske željeznice u to vrijeme donirale besplatne prijevoze vlakom po cijeloj bivšoj državi, pa čak i van njezinih granica planinarskim društvima s nazivom „željezničar“. Prvi predsjednik društva bio je blagajnik gospićkog željezničkog kolodvora Petar Stanić. Gospićki planinari uglavnom su bili članovi i jednog i drugog planinarskog društva. Uz redovne planinarske izlete najveći broj planinara išao je jedanput godišnje na Slet planinara željezničara Jugoslavije koji se uglavnom organizirao u sjedištu jednog od planinarskih društava željezničara. Na tim sletovima okupljalo se i po nekoliko tisuća sudionika, a PD „Željezničar“ iz Gospića bilo je domaćin susreta željezničkih planinarskih društava bivše države 1985. godine na Baškim Oštarijama. Zahvaljujući besplatnom prijevozu vlakom organizirani su atraktivni izleti na Olimp u Grčku, Musalu u Bugarskoj, Karpate u Rumunjskoj, Tatre u Poljskoj, austrijske i talijanske Alpe… Do Domovinskog rata u Hrvatskoj su postojala samo dva željezničarska društva, Zagreb i Gospić, a nakon rata osnovalo se treće – PD „Željezničar“ Moravice. Prvi aktivni članovi gospićkog „Željezničara“ bili su: Tomislav Čanić koji je danas predsjednik, Željko Marić, Željko Brkljačić i Joso Popović koji se danas više ne bave aktivno planinarenjem te Andrija Benković, Vlatko Svetić, Milan Klobučar i Mile Maras koji su i danas aktivni članovi Društva.
Za vrijeme Domovinskog rata članstvo „Željezničara“ i „Visočice“ prkosilo je četničkim granatama, a mnogi su bili i na prvoj crti bojišnice. U slobodno vrijeme planinarilo se po Velebitu, a i po ostalim planinama Hrvatske na kojima su organizirana planinarska događanja. 1993. godine gospićki planinari postavili su veliki križ na Ljubičkom brdu na Baškim Oštarijama, a podno Ljubičkog brda održana je proslava 95. obljetnice HPD „Visočica“.

Obnoviteljska skupština PD „Željezničar“
Sredinom studenog 1997. godine na obnoviteljskoj skupštini usvojen je novi Statut i izabrani su organi Društva. Za predsjednika je izabran prijeratni predsjednik Milan Klobučar, a tajnica je postala Stipanija Babić. Uz predsjednika i tajnicu u Upravni odbor izabrani su Željko Marić, Andrija Benković, Joso Popović, Vlatko Svetić i Ivan Milković. U Nadzorni odbor izabrani su Željko Brkljačić, Nikica Milinković i Mile Sokolić. U Sud časti izabrani su Tomislav Čanić, Božo Milković i Slavko Basta.

10 najuspješnijih godina Društva
Kada je 1999. godine postao predsjednik, umirovljeni novinar Tomislav Čanić, krenuo je s dosta ambicioznim programima. Najprije je okupio sposobne mlade planinare i posebnim visokogorskim programom zainteresirao ih za bavljenje planinarenjem. Organizirane su planinarske škole, a Društvo se organiziralo u sekcije. Istovremeno Društvo je dobilo na upravljanje šumarsku Kuginu kuću i osposobilo je za prihvat planinara. Slijede visokogorski izleti po planinama Slovenije, Italije, Austrije i konačno prva organizirana lička ekspedicija na Mont Blanc (4810 m). Već tada se vidjelo da su se stvorili preduvjeti za osnivanje stanice Hrvatske gorske službe spašavanja koju osnivaju upravo visokogorci društva na čelu s Alenom Zorićem. Nakon osvajanja Mont Blanca rastu ambicije pojedinaca pa se vrlo uspješno organizira uspon na Kilimanjaro (5895 m) 2004. godine te na krov Južne Amerike Aconcaguu (6972 m) godinu dana kasnije. 2003. godine Društvo dobiva na upravljanje cestarsku kuću u Baškim Oštarijama i pretvara je u planinarsku kuću. Otvorenje planinarske kuće nazvane Vila Velebita pamtit će se po vrlo dobroj i nezaboravnoj organizaciji Dana hrvatskih planinara kada se u Baškim Oštarijama okupilo preko 1700 planinara iz cijele Hrvatske, BIH i Slovenije. Jedan od najvećih uspjeha u desetogodišnjem razdoblju je uspostavljanje planinarske obilaznice pod nazivom „Lički gorski biseri“ koja će se zbog velikog zanimanja planinara uskoro proširiti na ukupno 16 kontrolnih točaka. PD „Željezničar“ iz Gospića danas je organizator tri planinarska pohoda. Na početku svakog godišnjeg doba organizira planinarsko-rekreativni pohod pod nazivom Četiri godišnja doba na Oštri. Drugi pohod je tradicionalni memorijalni pohod na Visočicu povodom sjećanja na prvi organizirani planinarski izlet Gospićana na Visočicu samo dva tjedna nakon što se osnovala prva planinarska podružnica u Hrvatskoj. Treći pohod je memorijalni pohod Tragom zbjega lovinačkog kraja, da se nikad ne zaborave patnje oko tisuću stanovnika Lovinca, Svetog Roka, Ričica, Cerja i drugih zaselaka koji su morali u zbjeg preko strmih i zahtjevnih terena Velebita da bi spasili živu glavu od četničke najezde.