Sve naše ekspedicije

Od 2000. do 2011. godine naše Društvo organiziralo je četiri vrlo složene ekspedicije na svjetske planine na drugim kontinentima, a više naših članova sudjelovalo je na ekspedicijama u sastavu drugih društava.

Mont Blanc (4810 m)
Od 20. do 27. srpnja 2000. godine organiziran je uspon na Mont Blanc. Inicijator i voditelj ekspedicije bio je Tomislav Čanić koji se na Mont Blanc popeo još davne 1978. godine. Povijesni uspon i osvajanje Mont Blanca podarili su svom gradu za njegov rođendan 22. srpnja 2000. godine Ivica Marković, Mladen Plišić, Milan Špoljarić, Tomislav Rukavina, Josip Tomljenović i Alen Zorić.

Kilimanjaro (5895 m)
Nakon dobro odrađenih priprema naše Društvo organiziralo je u siječnju 2004. godine uspon na krov Afrike. Uz vođu ekspedicije Tomislava Čanića te još dva Gospićana – Milana Špoljarića i Mladena Plišića, ekspediciji su se pridružili naši članovi iz drugih mjesta Hrvatske, Mladen Kulišić iz Splita, Ivan Štedul i Tomislav Perušić iz Duge Rese te Saša Andrašević iz Zagreba. Svi članovi ekspedicije osvojili su vrh osim Tomislava Perušića koji se zbog visinske bolesti morao vratiti s visine od oko 5600 metara. Članovi ekspedicije u Africi su se zadržali 21 dan tijekom kojih su, osim uspona na krov Afrike, posjetili dva safarija i istočnu obalu kontinenta te grad Mombasu.

Aconcagua (6972 m)
Kontinuitet ekspedicionizma nastavljaju 2005. godine Tomislav Čanić, Mladen Plišić, Milan Špoljarić i Dane Šimić iz Gospića, a pridružuju im se Mladen Kulišić iz Splita i Ivan Štedul iz Duge Rese. Od šest članova ekspedicije vrh su osvojila trojica, i to Milan Špoljarić, Mladen Plišić i Mladen Kulišić. Tomislav Čanić nije ni krenuo na završni uspon na vrh zbog gripe, Dane Šimić se morao vratiti zbog visinske bolesti, a Ivan Štedul se vratio na poziv argentinskih rendžera radi pomoći Dani. I ova planinarska ekspedicija upotpunila se dodatnim sadržajima u Čileu i Peruu pa su ekspedicionisti nakon što su bili gosti hrvatskog veleposlanstva u Čileu prošli autobusom kroz čuvenu pustinju Atacamu do Perua. Tamo su posjetili povijesne stare gradove, među kojima i čuveni Machu Picchu i najviše jezero na svijetu – Titicacu.

Yalla Peak (5732 m)
Krajem 2010. godine trojica Gospićana – Tomislav Čanić, Dane Šimić i Milan Špoljarić po prvi put odlaze na jedan od brojnih himalajskih vrhova. U Nepal ih je vodio poznati Himalajac i vođa mnogih himalajskih ekspedicija Darko Berljak, a pridružio im se Željko Orač iz Koprivnice. Od prvog plana da prođu Everest treak s usponom na Pisang peak (6.091 m), morali su odustati zbog nesreće aviona iz Katmandua za Luklu i neizvjesnosti povratka. Zato su otišli na drugu stranu na Langstang treak gdje su Dane Šimić i Milan Špoljarić bili prvi Hrvati koji su se popeli na Yala peak visok 5732 metra.

Pojedinačna sudjelovanja naših članova na ekspedicijama
2007. godine Grand Paradiso (4061 m) osvojili su Ivica Milanja i Milan Špoljarić.
2008. godine Tomislav Čanić popeo se na Monte Chinto na Korzici (2992 m)
2009. godine Đenis Barnjak, Milan Špoljarić i Blaženka Vrkljan popeli su se na Grossglockner (3842 m)
2010. godine Nikola Milinković i Milan Špoljarić popeli su se na vrh Visokog Atlasa Toubkal u Maroku (4167 m)
2011. godine Blaženka Vrkljan, prva je Ličanka koja se popela na Mont Blanc (4810 m)
2012. godine Đenis Barnjak, Blaženka Vrkljan s Milanom Abramovićem osvojile su Kilimanjaro (5895 m).

Sadašnje stanje i budućnost
Društvo ima sreću da okuplja veliki broj mladih ljudi u najboljim godinama s iskustvom. Zato vjerujemo u budućnost. Iako je stanje oko planinarskih kuća neizvjesno zbog opće nesređenog stanja u društvu, ipak vjerujemo ponajviše u naš entuzijazam, a potom u društvenu zajednicu da će pronaći strategiju u cjelokupnom gospodarstvu kako bi planinarska djelatnost našla svoje mjesto pod suncem, a samim tim i planinski turizam u cjelokupnoj turističkoj ponudi.