Vila Velebita

 Planinarska kuća Vila Velebita – idealno mjesto za planinarski odmor

 

U slikovitom velebitskom selu – Baškim Oštarijama, između Like i Primorja, na granici srednjeg i južnog Velebita, u ugodnom spoju kontinentalne i mediteranske klime smještena je Vila Velebita, planinarska kuća kojom PD Željezničar upravlja od 2003. godine.

Vila Velebita

Kuća se nalazi na nadmorskoj visini od 935 metara, na cesti Gospić – Karlobag i pravo je mjesto za komforan i ugodan boravak na Velebitu. Udaljena je od Gospića 21 km, a od gradića Karlobaga na jadranskoj obali 20 km, stoga je u ljetnim mjesecima moguće kombinirati planinarenje i kupanje. Dvadeset minuta vožnje dijeli vas od kupanja u izuzetno čistom moru i pravih ljetnih vrućina koje će svakako ublažiti osvježavajući večernji boravak u Vili Velebita u ugodnoj kontinentalnoj klimi.

Baške Oštarije polazište su za mnoge planinarske ture – Kiza, Dabarski kukovi, Sadikovac, Konjevača, Metla i Ljubičko brdo – samo su neki od prekrasnih vrhova srednjeg i južnog Velebita koji se nalaze u blizini ove planinarske kuće, kao i nezaobilazna Premužićeva staza koja od Oštarija vodi u Ravni Dabar i dalje prema sjevernom Velebitu. Poučna staza Terezijana – kulturno dobro, namijenjena isključivo pješacima počinje također u Baškim Oštarijama, a u blizini Vile Velebita nalazi se i fontana od klesanog kamena građena sredinom 19. stoljeća kroz koju teče izvorska voda u narodu poznata kao izvor plodnosti. Kratka šetnja po Oštarijama odvest će vas do spomenika Kubusa ili Ure koji je izgrađen u spomen na gradnju ceste od Gospića do Karlobaga. S Kubusa pruža se prekrasan pogled na Karlobag, otoke i Velebitski kanal.

Za pripremu jela na raspolaganju je kuhinja, plinski štednjak, frižider i vanjska pečenjara u kojoj se bez problema može pripremiti roštilj ili peka. Dvije blagovaonice u prizemlju namijenjene su konzumaciji jela, druženju  i učenju ako organizirate tečaj, planinarsku školu i sl. U prizemlju je smještena i soba dežurnog planinara i jedna kupaonica s tušem. Četiri spavaonice nalaze se na katu te dvije kupaonice s tuševima i toplom vodom. U zimskim mjesecima kuća se grije na drva.

Galerija slika

INFO:

Otvorena: od 1. lipanj do 1. rujna, u ostalim mjesecima prema najavi

Mjesta za noćenje: 32+12 u dvorišnim prostorijama.

Informacije:

Mario Krpanić 095 900 7327

Mile Milković tajnik@pdzeljeznicargospic.hr  098 922 31 87

Prilaz vozilom: asf. cesta Gospić – Karlobag prolazi neposredno uz kuću uz koju se nalazi veliko parkiralište

Svi posjetitelji koji noće u kući moraju imati važeču člansku iskaznicu HPS-a ili članica UIAA te važeći dokument koji moraju predati na dolasku dežurnoj domarici ili domaru!!!