Vila Velebita

 Planinarska kuća Vila Velebita – idealno mjesto za planinarski odmor

 

U slikovitom velebitskom selu – Baškim Oštarijama, između Like i Primorja, na granici srednjeg i južnog Velebita, u ugodnom spoju kontinentalne i mediteranske klime smještena je Vila Velebita, planinarska kuća kojom PD Željezničar upravlja od 2003. godine.

Vila Velebita

Kuća se nalazi na nadmorskoj visini od 935 metara, na cesti Gospić – Karlobag i pravo je mjesto za komforan i ugodan boravak na Velebitu. Udaljena je od Gospića 21 km, a od gradića Karlobaga na jadranskoj obali 20 km, stoga je u ljetnim mjesecima moguće kombinirati planinarenje i kupanje. Dvadeset minuta vožnje dijeli vas od kupanja u izuzetno čistom moru i pravih ljetnih vrućina koje će svakako ublažiti osvježavajući večernji boravak u Vili Velebita u ugodnoj kontinentalnoj klimi.

Baške Oštarije polazište su za mnoge planinarske ture – Kiza, Dabarski kukovi, Sadikovac, Konjevača, Metla i Ljubičko brdo – samo su neki od prekrasnih vrhova srednjeg i južnog Velebita koji se nalaze u blizini ove planinarske kuće, kao i nezaobilazna Premužićeva staza koja od Oštarija vodi u Ravni Dabar i dalje prema sjevernom Velebitu. Poučna staza Terezijana – kulturno dobro, namijenjena isključivo pješacima počinje također u Baškim Oštarijama, a u blizini Vile Velebita nalazi se i fontana od klesanog kamena građena sredinom 19. stoljeća kroz koju teče izvorska voda u narodu poznata kao izvor plodnosti. Kratka šetnja po Oštarijama odvest će vas do spomenika Kubusa ili Ure koji je izgrađen u spomen na gradnju ceste od Gospića do Karlobaga. S Kubusa pruža se prekrasan pogled na Karlobag, otoke i Velebitski kanal.

Za pripremu jela na raspolaganju je kuhinja, plinski štednjak, frižider i vanjska pečenjara u kojoj se bez problema može pripremiti roštilj ili peka. Dvije blagovaonice u prizemlju namijenjene su konzumaciji jela, druženju  i učenju ako organizirate tečaj, planinarsku školu i sl. U prizemlju je smještena i soba dežurnog planinara i jedna kupaonica s tušem. Četiri spavaonice nalaze se na katu te dvije kupaonice s tuševima i toplom vodom. U zimskim mjesecima kuća se grije na drva.

Galerija slika

INFO:

Otvorena: od 1. lipanj do 1. rujna, u ostalim mjesecima prema najavi

Mjesta za noćenje: 32+12 u dvorišnim prostorijama.

Informacije: Mile Milković tajnik@pdzeljeznicargospic.hr  098 922 31 87

Prilaz vozilom: asf. cesta Gospić – Karlobag prolazi neposredno uz kuću uz koju se nalazi veliko parkiralište

Svi posjetitelji koji noće u kući moraju imati važeču člansku iskaznicu HPS-a ili članica UIAA te važeći dokument koji moraju predati na dolasku dežurnoj domarici ili domaru!!!

full store list for adidas yeezy 350 boost black yeezy boost adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy 350 boost low a very detailed look at the adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy 350 boost low release date adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy boost 350 pirate black yeezy boost 350 pirate black release details adidas yeezy 350 boost more adidas yeezy boost 350s to release in 2016 adidas yeezy boost 350 complete release info greyorange yeezy boost 350 v2 adidas yeezy boost 350 v2 grey best photo upcoming adidas yeezy boost 350 moonrock adidas yeezy boost 350 v2 greywhite first look adidas yeezy boost 350 v2 steel greybeluga drops next month yeezy 350 boost moonrock adidas yeezy boost 350 turtle dove releasing infant sizes adidas yeezy 350 boost white