Planinarski savjeti

IZ OSNOVA PLANINARSTVA

O osnovama planinarstva i ponašanja u planinama trebao bi se upoznati svaki planinar ili čovjek koji odlazi u planinu bilo kao izletnik, planinar, lovac ili djelatnik Hrvatskih šuma ili nacionalnih parkova. Prvenstveno radi sebe, a potom i radi drugih kojima eventualnu ustreba pomoć.

Upoznavajući se s osnovama planinarstva dobiti ćemo odgovore na brojna pitanja od onih zašto uopće planinarimo i kako započeti s planinarenjem, opasnostima, pomoći drugima i samopomoći, kretanju i boravku u planini, planinarskim putovima i markacijama, orijentaciji, snalaženju u nevolji, prehrani u prirodi, potrebnoj planinarskoj opremi, ponašanju planinara i planinarskoj etici, zaštiti planinske prirode…

Zašto planinarimo?

Na pitanje zašto uopće odlazimo u planine nemoguće je dati jedinstven odgovor, ponajprije zato što svaki planinar ima svoje motive, ciljeve i svoj način shvaćanja planinarstva. Planine pružaju nebrojene užitke svakome tko ima sposobnost da ih uoči, doživi i ponese u sebi. U njima će naći zadovoljstvo običan izletnik, penjač, istraživač, čovjek željan odmora, rekreacije, prirodnih ljepota, širokih vidika, mirisa cvijeća i šume i novih doživljaja.Planinarenjem se bave ljudi svih životnih dobi i najrazličitijih struka, a svatko izabire ciljeve koji mu odgovaraju po sklonostima, sposobnostima i drugim mogućnostima.

Pogrešna shvaćanja planinarstva

Kada prosječan čovjek zamišlja planinara obično pred sobom vidi čudnovatog jadnika koji se uznojen, opterećen naprtnjačom penje na davno osvojene vrhove s kojih će ionako sići; ide u nepristupačne, pa i opasne predjele, a sve to bez nekog njemu jasnog razloga. Međutim, planinar nipošto nije neki čudnovati mazohist, jer njemu, primjenjuje li stečena znanja, penjanje ne predstavlja muku. Fizička aktivnost je više sredstvo i metoda planinarenje nego cilj. Osnovni cilj i sadržaj planinarenja je uživanje, pri čemu se fizičko i duhovno izvrsno nadopunjuje. U nas ne postoji jasna granica između planinarstva i izletništva. Za razliku od običnog izletnika planinar vlada teoretskim i praktičnim znanjima o kretanju i boravku u planinama, a odlascima u planine pristupa organizirano, sustavno i osmišljeno. Formalno je planinar svatko tko ima planinarsku iskaznicu, no u praksi je planinar onaj tko redovito ide u planine, čuva ih i štiti, te posjeduje određeno planinarsko znanje i iskustvo stečeno na planinarskim izletima.

Kako započeti s planinarenjem?

Kada čovjek dobije volju da se odlascima u prirodu posveti organiziranije i poželi upoznati nove ljude, najbolje je da se uključi u planinarsko društvo. Pristup u planinarska društva je slobodan i u većini slučajeva novi su članovi rado primljeni. Međutim, nije se svima lako uklopiti, budući da u društvima u pravilu postoje formirane družine. No, nakon sudjelovanja na nekoliko društvenih sastanaka i izleta razlika između starih i novih članova nestaje.

Kompletan priručnik za planinare pod nazivom OSNOVE PLANINARSTVA može se pronaći na WEB stranici HPS-a:http://www.plsavez.hr , a nabaviti u prostorijama Društva.

full store list for adidas yeezy 350 boost black yeezy boost adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy 350 boost low a very detailed look at the adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy 350 boost low release date adidas yeezy 350 boost low adidas yeezy boost 350 pirate black yeezy boost 350 pirate black release details adidas yeezy 350 boost more adidas yeezy boost 350s to release in 2016 adidas yeezy boost 350 complete release info greyorange yeezy boost 350 v2 adidas yeezy boost 350 v2 grey best photo upcoming adidas yeezy boost 350 moonrock adidas yeezy boost 350 v2 greywhite first look adidas yeezy boost 350 v2 steel greybeluga drops next month yeezy 350 boost moonrock adidas yeezy boost 350 turtle dove releasing infant sizes adidas yeezy 350 boost white