Radna akcija na Visočici 10.4. 2024.

U 6:00 sati nas četvero krenušmo put Rizvanuše, Marko Jelin odbacio nas je do okretišta, istovario skupa sa stvarima i ostavio na milost il’ nemilost gredama, alatu i Krivom Gaju. Goran je odmah na početku razradio plan, “najbitnija je ravnoteža”. Natovarili smo ruksake alatom, materijalom, mesom i burecima, većina je u svakoj ruci nesto nosila, kako Goran kaze, zbog ravnoteže, a Juka je stavio u ruksak vaser vagu 🫣.
Po dobrom starom običaju, Ćoa je kroz Krivi Gaj skinuo sve s neba, zvao Jelenu da ga iščlani iz Društva, ostavio pola stvari putem, al’ na kraju uspješno stigao do Kuće gdje ga je Goran već čekao sa novim zadacima. “Nema odmora dok traje obnova”.
Još se samo Juka čekao, a Ćoa je odmah zaključio da je ostavio mandat u Krivom Gaju i vratio se u Ribnik. Nedugo nakon stiže i Juka, iako na izmaku snaga, donio je željezo koje je Goran već tipkajući nogom čekao.
Ćoa i ja, još dva puta, dolje gore, dolje gore, i sve smo donijeli, ipak moramo pazit na Juku, mandat nije neg’ počeo.
Najprije posao pa kava, opet posao, roštilj, opet kava, cola, svega je bilo, kako bi se završilo sklonište koje je Ćoa ostavio još iz svog mandata. 😂
Krpajući Ćoine rupe privedešmo dan kraju, ja se uputih prema okretištu gdje me čeka prijevoz, a dečki ostadoše noćiti kako bi i tijekom sutrašnjeg dana napravili još nešto posla i Gorana iskoristli do maksimuma, a ujedno dogovorili i zidanje roštilja.
Uz svu dobru volju za nošenjem stvari, na okretištu nam ostadoše još uvijek nekol’ke grede. Kad idući put uhvatimo Gorana nadamo većem odazivu i pomoći i drugih članova kako bismo priveli ove poslove kraju i podružili se opet uz kavu i roštilj.

04. i 05.04.2024. ugostili smo male planinare iz Trilja

Proteklih dana u četvrtak i petak naše Društvo je bilo domaćin jednog prelijepog događaja.

Ugostili smo 70 malih planinara iz Splitsko -dalmatinske županije iz grada Trilja zajedno sa njihovim učiteljima.


Cijela priča je počela početkom veljače nakon što me nazvao predsjednik PD”Jelinak” Trilj i rekao da imaju male planinare u svom društvu i pitao me može li dati moj broj njihovoj učiteljici koja je organizator planinarskih izleta za djecu i pristao sam,a sve dalje je potvrda one tvrdnje Paula Coelha” Ako nešto dovoljno jako želite ,cijeli Svemir će se urotiti da vam pomogne to ostvariti”

Učiteljica Mirjana Dokić je jako željela dovesti djecu svoje škole i pokazati im jednu od najljepših županija u našoj domovini kao i njen glavni grad.

Koliko smo privlačna destinacija govori dovoljno podatak da je u početku bilo prijavljeno 30 djece ,ali nakon roditeljskog sastanka i prezentacije gdje će ići i što će vidjeti broj prijavljenih se popeo na 70.
Naša zadaća je bila da ih nakon što dođu vlakom dočekamo i prevezemo i provedemo po značajnim mjestima i lijepim vrhovima našeg kraja.

Smještaj i večeru im je omogućila osnovna škola “dr .Jure Turić” .
Na redovnom sastanku našeg Društva sam upoznao članove sa idejom i dobio sam potporu ,a naši planinari su odlučili pomoći kako budu mogli. Kroz dva mjeseca pripreme ugodno sam se iznenadio susretljivošću svih kojim sam pokucao na vrata kako bih dogovorio termine i uvjete za lokacije koje želimo posjetiti. U dogovoru sa učiteljicom odlučili smo da posjete Memorijalni centar Nikola Tesla i Spomen dom dr.Ante Starčevića ,a mi smo odabrali da ih povedemo na vrh Krčmar poučnom stazom “Vile Velebita” i kroz Pećinski park Grabovaču poučnom stazom “Čovjek i krš”

Sve pripreme su odrađene I došao je Dan D vrijeme iskrcavanja na našem željezničkom kolodvoru.
Dugo jako dugo naš kolodvor nije bio ispunjen smijehom i veselom grajom kao sada.
Upoznali smo se sa učiteljima kojim zaista treba skinuti kapu na volji ,jer nije mala stvar voditi 70 malih ljudi bilo kamo ,a kamo li ih nagovoriti da se penju na brda i na par sati puste mobitele .

Ekipa se ukrcala u bus i otišli smo do Centra Nikole Tesle gdje su narednih sat i pol pažljivo slušali odlično predavanje voditeljice iz Centra,uspjela je sve zainteresirati pa im je taj sat i pol prošao u trenu .

Poslije obilaska Centra preuzeli smo mi planinari i krenuli pješke do podnožja Krčmara. Uspon je od malih nogica tražio češće pauzice pa su kao i svi mi planinari pomalo gunđali penjući gore ,ali zato kad su došli do vidikovca i kada im se otvorio pogled na cijeli Smiljan,Gospić pa sve do Zira u daljini oduševljenju nije bilo kraja .Tu smo se mi planinari rasporedili u lanac do vrha i osigurali im siguran uspon na sam vrh Krčmara odakle je stvarno jedan od najljepših pogleda sa brda iste takve visine.

Djecu su oduševili i likovi u kamenu vuk,Vila Velebita i hajduk.
Prije silaska se slikalo na sve strane jer sa jedne strane planina ,a sa druge livade , potoci i oranice pružaju zaista lijepe kadrove.

Niz brdo smo išli s pjesmom ,ukrcali se u bus i zaputili do osnovne škole ,gdje ih je pozdravio ravnatelj i poželio dobrodošlicu ,dvorana čista i topla,madraci raspoređeni i čekaju da im pruže udobam san.
Ekipa je još poslije prošetala gradom i preplavila naš trg i trgovine u blizini.
Prvi dan je završio po planu.

U petak ujutro nalazimo se opet kod škole i autobusima krećemo do Spomen doma dr Ante Starčević ,ekipa je malo pospana jer su kako kažu učitelji do ponoći prepričavali protekli dan🙂

Kod Spomen doma dočekale su nas ljubazne djelatnice Državnog arhiva Gospić koje su predavanje o Ocu domovine približile uzrastu posjetitelja koji su taj skraćeni životopis doživjeli kao odličnu priču te će je vjerovatno i zapamtiti.

Nakon predavanja obilazak Doma i izložbi pa je sat i pol vremena proletilo.
Nastavljamo u Grabovaču gdje po dolasku najprije slijedi pustošenje frižidera sa sladoledom i sokovima te kupovina lijepih suvenira za uspomenu.

Poslije tog opuštanja krećemo na našu turu oko vrha Grabovače poučnom stazom Čovjek i krš,a učitelja Tomu ostavljamo da pripremi žara za roštilj.

lNaša podugačka kolona kretala se veoma lijepom i laganom stazom čitajući sa poučnih tabli o prijašnjem načinu življenja našeg čovjeka na ovim prostorima te o povijesti ovog krškog kraja.

Pred kraj staze kao i uvijek slijedila je nagrada,pogled na rijeku Liku i pejzaž kao iz snova. Uslijedio je opet foto session u tolikoj mjeri da će vjerovatno cijela Splitsko- dalmatinska županija vidjeti ono čemu se mi divimo svaki dan.
Nakon povratka na početak staze spustili smo se u Roštilj dragu ,mjesto koje Pećinski park iznajmljuje posjetiteljima za spremanje omiljenih delicija.

Tomo je već napravio žar pa je Sistem prionuo pravljenju ražnjeva za kobasice i za čas su Zdenka i Jele demonstrirale pravilno pečenje kobasica na štapu🙂
Dječije veselje i sreća je razgalilo sve nas pa smo u odličnom raspoloženju ,pričali ,smijali se i pekli ručak .

Kada je trebalo krenuti na bus za Gospić svima nam je bilo žao što ne traje još.
Na željezničkom kolodvoru oprostili smo se od naših malih(samo rastom) i velikih prijatelja uz njihov poziv i naše obećanje da ćemo im uzvratiti posjet.

Moram priznati da mi se već nakon 15 minuta pojavio osjećaj da mi nešto fali,ali i olakšanje što je hvala Bogu prošlo sve bez ijednog problema,a nagrada nam je svima bila zadovoljna i sretna dječija lica u protekla dva dana…dobro i hladna piva nakon svega 🙂

POSEBNO ZAHVALJUJEM na pomoći i suradnji u realizaciji ove ideje: Turističkoj zajednici Ličko senjske županije,Memorijalnom centru Nikola Tesla,Državnom arhivu u Gospiću,Pećinskom parku Grabovača,osnovnoj školi”dr Jure Turić” ,obrtu za prijevoz putnika “VELEBIT TOURS” .

A velika velika zahvala svim članovima Društva koji su mogli odvojiti svoje slobodno vrijeme te su pomogli da ostvarimo bar neke dječije snove i da upoznamo divne ljude sa kojim ćemo se uvjeren sam vidjeti u njihovom kraju .
Lp,
Milan Jurjević 

30. Rusov pohod 20.04.2024.god

 

Rusov pohod se održava od 1993.god. pod nazivom “Tragom 1. izleta PD”Nikola Tesla” ,a od 2003.god. pohod se održava pod nazivom:Rusov pohod odnosno preimenovan je po zaslužnom članu društva ,inicijatoru i pokretaču pohoda Antunu Željku Matišinu-Rusu koji je preminuo 2002.god.
Naše društvo je tradicionalno godinama sudjelovalo na ovom pohodu.


Izlet će se održati
20.04.2024.god.(subota) polazak u 06:00 sati s parkinga kod kapelice sv.Ivana Nepomuka,ul.Kralja Petra Krešimira IV Gospić.

*Prijevoz* : Unajmljenim kombijima ili autobusom ovisno o broju prijavljenih .
Troškovi prijevoza 20 do 25 eura po članu ovisno dali kombijem ili busom ,odnosno o broju prijavljenih.
Prijava na izlet : Milan Jurjević 098 902 16 02 ili na redovnom sastanku Društva 01.04.2024.
Krajnji rok za uplatu je 15.04.2024. ukoliko član odustane od izleta molimo da se javi najkasnije do 17.04.2024. do 20:00h .
Poslije toga više nećemo biti u mogućnosti vratiti novac osim ako imamo nekog drugog člana na listi čekanja ili ako sam član nađe sebi zamjenu.
U slučaju bolesti Upravni odbor Društva na osnovu liječničke dokumentacije donijet će odluku o povratu sredstava. Novac za izlet moguće dati kod Milan Jurjević,Jelena Frković.

Težina zleta:
Tehnički lako
Kondicijski srednje teško 5-6 sati laganog hoda .


Potrebna oprema:
Planinarska,osobna i zdravstvena iskaznica ,gojzerice,štapovi za hodanje,mobitel,slojevita odjeća,zaštita od vjetra i kiše,1,5 litara vode,odjeću za presvući se,poželjne tenisice u kombiju ili busu za prezuti se .
Prehrana i opskrba:
Prehrana za vrijeme uspona isključivo iz ruksaka,kada dođemo do planinarskog doma Runolist biti će bogata ponuda pića i jela po popularnim cijenama i glazbom uživo.
Plan puta:
Krećemo u 06:00 sati sa parkinga mikod kapelice sv.Ivana Nepomuka .Na polazišnu točku uspona veliko parkiralište PP Medvednica kod potoka Bliznec stižemo cca 09:00 h tu nas čeka piće dobrodošlice i kolači .Tko želi može odvojiti par eura kao dobrovoljni prilog za organizatora.
Uspon kreće smjerom Bliznec-Njivice-Hunjka-Sljeme-planinarski dom “Runolist” -Bliznec 5-6 sati hoda. Polazak iz Zagreba oko 17:30 dolazak u Gospić oko 20:30 .
Na pohodu se mogu nabaviti obilaznice planinarskog društva “Tesla” Zagreb i to ” Najviši vrhovi hrvatskih županija” i ” 40 vrhova za 40 godina”
Zanimljivosti:
Najpoznatija priča od mnogih o Medvednicu je priča o Crnoj Kraljici ,nju su još kao djevojčicu udali za moćnog ugarskog cara Sigismunda .
Bila je vrlo lijepa ,ali strašno okrutna,navodno je mlade ljubavnike nakon što bi joj dosadili bacala sa vrha tornja.
Okrutno ponašanje je nadopunjavao i izgled, duge crne kose i obučena u crno dobila je od naroda naziv Crna Kraljica,a o njoj i danas podsljemenskim krajem pricaju strašne priče.
Zvala se Barbara i bila je kći Hermana Celjskog najmoćnije plemićke obitelji u regiji ,imala je i brata Ulrika koji je također ušao u povijest kao najokrutniji Medvedgradski vladar svih vremena. Taj grad u planini je sagrađen kako bi branio Kaptol i okolna sela ,ali sami vladari su činili ogromno zlo svojim podanicima i seljacima . Tako su i nastale predaje o Crnoj Kraljici koja je ako su i 10% istinite priče bila uistinu zastrašujuća.
Sa vrha Sljemena 1033m za lijepog vremena vidi se cijeli Zagreb ,Klek,Kamniške Alpe i Triglav u daljini .Za cjenu od 10 eura moguće je popesti se na TV toranj 1118 m I popiti kavu na vrhu sa dobrim pogledom.

 

Uspon na Klek 13.04.2024. povodom 150 god. organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

1874.god. nakon uspona na Klek prof. Johannes Frischauf iz Graza je oduševljen ljepotama predložio Vladimiru Mažuraniću i Budi Budisavljeviću da se u Hrvatskoj osnuje planinska organizacija .Nedugo potom u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinsko društvo,čime su Hrvati postali deveti narod u svijetu i prvi u ovom djelu Europe,sa svojom planinskom organizacijom.

Izlet će se održati
13.04.2024.god.(subota) polazak u 07:30 sati s parkinga kod kapelice sv.Ivana Nepomuka,ul.Kralja Petra Krešimira IV Gospić.

*Prijevoz* : Unajmljenim kombijima ili autobusom ovisno o broju prijavljenih .
Troškovi prijevoza 15 eura po članu.
Prijava na izlet : Milan Jurjević 098 902 16 02 ili na redovnom sastanku Društva 01.04.2024.
Krajnji rok za uplatu je 08.04.2024. ukoliko član odustane od izleta molimo da se javi najkasnije do 10.04.2024. do 20:00h .
Poslije toga više nećemo biti u mogućnosti vratiti novac osim ako imamo nekog drugog člana na listi čekanja ili ako sam član nađe sebi zamjenu.
U slučaju bolesti Upravni odbor Društva na osnovu liječničke dokumentacije donijet će odluku o povratu sredstava. Novac za izlet moguće dati kod Milan Jurjević,Jelena Frković.

Težina zleta:
Tehnički lako do srednje zahtjevno ,prema vrhu ima malo sajli i užadi.
Kondicijski srednje teško 3,5-4 sata hoda .

Potrebna oprema:
Planinarska,osobna i zdravstvena iskaznica ,gojzerice,štapovi za hodanje,mobitel,slojevita odjeća,zaštita od vjetra i kiše,1,5 litara vode,odjeću za presvući se,poželjne tenisice u kombiju ili busu za prezuti se .
Prehrana i opskrba:
Prehrana za vrijeme uspona isključivo iz ruksaka,nakon što se spustimo nazad u mjesto Bjelsko za sve sudionike organiziran je besplatan ručak.

Plan puta:
Krećemo u 07:30 sa parkinga kod kapelice sv.Ivana Nepomuka. U Ogulin stižemo oko 08:30,tamo ćemo negdje popiti kavu,oko 09:15 nastavljamo za mjesto Bjelsko udaljeno 13 km,odakle započinjemo uspon do planinarskog doma Klek cca 50 min. U 11:00 predviđen je program povodom 150 godišnjice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj,biti će prikazana atraktivna pokazna vježba HGSS-a u obližnjoj stijeni Podkleka. Svi zainteresirani sudionici dobiti će razglednicu Kleka i prigodni pečat .
Uspon na vrh Kleka biti će organiziran uz vodstvo planinarskih vodiča HPS-a i osiguranje članova HGSS-a .
Nakon uspona i silaska u Bjelsko organiziran je besplatan ručak i planinarsko druženje. Po povratku u Ogulin ako stignemo moguć je posjet i razgled Alpinističke zbirke Zavičajnog muzeja u Ogulinu koji je također za taj dan besplatan
Zanimljivosti:
Klek je istaknuta planina na rubu Velike Kapele ,iznad grada Ogulina .To je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj .Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana,na čijem je vrhu 200 metara visoka stjenovita glava .Prema narodnoj predaji je okupljalište vještica u olujnim noćima ,pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina.Zbog svoje misterioznosti i bajkovitosti mjesto je bilo dobar temelj svjetski poznatoj spisateljici za djecu Ivani Brlić Mažuranić za prelijepe dječije priče.

OBAVIJEST ZA REDOVNI SASTANAK PD “Željezničar ” Gospić 1.4.2024.

 

Obavještavamo članove i one koji to tek žele postati da će se redovni sastanak Društva održati u ponedjeljak 01.04. 2024. god. u 19:00 h u prostorijama Parka prirode na adresi Kaniža Gospićka 4b

Na sastanku ćete biti u mogućnosti učlaniti se u Društvo ili produžiti članstvo.

Naručene zastave Društva su stigle pa ćete ih moći preuzeti

Biti će i majica Društva m/ž

Dnevnika Lički biseri i Oštra ,Metlača 4 godišnja doba

Prokomentirati ćemo prošle izlete.
Napravit ćemo popis tko želi pomoći u vođenju djece iz Trilja u posjet centru Nikola Tesla i na Krčmar 04.04. i vođenje istih do kuće dr Ante Starčevića i na vidikovac u Grabovači -Perušić 05.04.

Biti će prijave za izlet povodom 150 godina planinarstva na Klek-Ogulin 13.04.

Prijave za Rusov pohod na Medvednicu -Sljeme 20.04.

Dodatne informacije po potrebi za izlet Karlobag – Baške Oštarije 21.04.

Prijave za međunarodni susret planinarskih društva Željezničar u Sloveniji 14.-16.06.
moramo prikupiti koliko će nas biti na pojedinom izletu da znamo na vrijeme planirati načine prijevoza i smještaja kod izleta na 3 dana tu mislimo na izlet u Sloveniju .

Moramo dogovoriti i radnu akciju na Visočici(vjerovatno prvi i posljednji vikend travnja)
Uglavnom tko je zainteresiran za navedene događaje očekujem ga na sastanku ,detaljnije informacije o izletima na Klek,Medvednicu i Sloveniju dati ćemo u objavama narednih dana prije sastanka .
Lijep pozdrav do skorog viđenja 🙂

OPIS PROLJETNOG USPONA NA METLAČU I OŠTRU 24.03.2024.

 

Malo je čudno početi pisati o proljetnom usponu na Metlaču i Oštru kada te na dan uspona probudi ralica umjesto alarma,mada moram priznati da je djelotvornije ,naime ustajem tek na treći alarm ,a na zvuk žuljanja metala po asfaltu skočio sam odmah tako da mi se doslovno zabijelilo pred očima ,problem je što bjelina nije nestala ni nakon višestrukog trljanja očiju.
Danas na Cvjetnu nedjelju milijun bijelih cvjetova odlučilo je prekriti naš grad .
Dok se grije voda za kavu nos mi je zaljepljen na prozor i prvo što mi je žao kada vidim kako sipa snijeg kao da je Božić činjenica je da će se rijetko tko i od odraslih odlučiti izići van ,a kamo li povesti djecu kojoj smo se svi nadali na našem dočeku proljeća .
Negdje na polovini ispijene kave i prognoze koja obećava prestanak snijega oko 9 sati ,prelomio sam i odlučio da nema otkazivanja ,idemo pa koliko god nas bilo ,ta Ličani smo neće nas malo snijega pokolebati.
U grupi se javljaju Jadranka,Željka i Marija ,Boki mi šalje slike sa Pazariški vrhova gdje već probija sunce ,Tyson se javlja da stiže ,Nina je već spakovala ljekovite napitke i eto nas spremnih za snježnu avanturu .
Na ulazu u Perušić već ne pada ništa,a plavetnilo neba se ukazuje u procjepima sivih oblaka i obećava da će ovo ipak biti proljetni dan.
Kod crkve sv. Nikole ispod Metlace sastalo nas se 11 i krenulo na vrh. Uz šale i smjeh jedno za drugim do prvog vidikovca odakle se lijepo vide selo,prošarane livade i nabujala modra rijeka koja vijuga kroz vrbike i kanjone,a u daljini iza svega toga natkrilio se Velebit ogrnut u bijeli plašt,prizor koji kod svih izaziva ushit ,neki kojima je prvi put da stoje na ovom mjestu pitaju se što su do sada čekali i zašto nisu sebi priuštili i ranije da ljepotu koja nas okružuje pogledaju iz druge perspektive ,ali nije kasno i proći ćemo još puno vrhova koji će nas ispuniti zadovoljstvom .
Sunce nas je već dobro zagrijalo pa višak robe seli u ranac ,a mi nastavljamo na vrh gdje nazdravljamo našoj odluci da dan provedemo aktivno u prelijepoj prirodi .
Sa vrha smo se sklizali po snijegu koji je brzo gubio bitku sa toplim zrakama sunca pa pošto smo imali još dosta vremena do uspona na Oštru odlučujemo se počastiti sa ručkom u Prašini i onda prije nego se uspavamo nastavljamo do početka uspona na Oštru gdje nas već čeka ekipa i među njima naši mali vjerni planinari kojim je ovo sa njihovih 5-6 godina već treći uspon ,a među njima hrabra i odlučna Antonela koja sa svoje 3,5 godine prvi put kreće na Oštru i bome je osvaja na svojim nogicama ,a da niti jednom nije ni pomislila odustati .
Pored nas je par puta protrčao gore,dolje naš neumorni Uskrsni zeko Marijan noseći na vrh košarice sa čokoladnim bombonima i jajima za naše male heroje.
Druženje na vrhu je potrajalo ,pasalo nam je sunce i čašica razgovora i smijeha.Ukupno nas 30 ak ipak smo uživali u proljetnom danu koji ujutro baš i nije obećavao ,ali na kraju se pokazao baš kako treba i odigrao cijelu predstavu za nas od prave zime koju smo ispratili do probuđenog sunca i nas u novom proljeću.
Na kraju najveća nagrada nasmijana lica svih ,a pogotovo djece koja su razigrano putem prema dolje prepričavali doživljaj i njihovi zvonki glasovi su se miješali sa cvrkutom ptica u predvečerje .
Lijep pozdrav svima do idući put 🙂

Proljetni uspon na Oštru i Metlaču

Planinarsko društvo Željezničar poziva planinare i građane u nedjelju 24. ožujka 2024. na planinarski doček proljeća na Metlači i Oštri u sklopu naše obilaznice “Četiri godišnja doba na Oštri i Metlači”.

Uspon na Metlaču (800m) u organizaciji naše podružnice iz Perušića kreće u 9 h, a okupljanje je kod crkve sv. Nikole u Kaluđerovcu.

Uspon na Oštru (796m) kreće u 14h od bivšeg doma u mjestu Podoštra, na početku markiranog puta za Oštru. Do početka uspona može se doći pješice ili vozilom (4 km od centra grada).

Na vrhu će se moći kupiti Obilaznica “Četiri godišnja doba na Oštri”, a vlasnici iste dobit će prigodni pečat obilaznice.

Kao i svaki put najmlađe će dočekati slatkiši na vrhu za nagradu, a odrasle čašica za nazdraviti. Iskoristimo dan da se maknemo iz kuće i malo razgibamo, našalimo, povedite i djecu da ih bar na par sati odvojimo od mobitela i ekrana možda se i u njima probudi ljubav za planinarenjem pa ćete im učiniti višestruku korist. Oštra i Metlača su idealni za početak, a i nama starijiima dobro dođu za održavanje kondicije 🙂 Priroda se budi, budimo ukorak s njom.

Vidimo se u nedjelju 24.3.2024. i zajedno pozdravimo početak proljeća u Lici!

Više informacija za uspon na Oštru: 099 7439 987

Više informacija za uspon na Metlaču: 098 955 1582

ili na e-mail adresi: tajnik@pdzeljeznicargospic.com

 

Svaki član svojim sudjelovanjem na društvenim izletima potvrđuje da je upoznat sa programom i zahtjevima izleta, da je s istima suglasan i kako izletu pristupa na vlastitu odgovornost. Obvezuje se da će se ponašati u duhu planinarske etike, slušati upute vodiča i da neće štetiti ugledu društva. Vođa puta zadržava pravo promjene plana izleta u slučaju objektivnih promjena na terenu.

Opis izleta Senj – Sijaset

Nas tridesetak stiglo je u Senj na planinarski pohod, vozeći se u osam osobnih automobila.

Unatoč pogrešnoj najavi vremena, koja je predvidjela kišu, dan smo proveli hodajući po ugodnom vremenu od 15 stupnjeva bez kiše.

Atmosfera među ekipom bila je izvrsna, puna šala i dobre volje, što je odjekivala cijelim putem duž kolone. Iako nije bilo previše vremena za fotografiranje, bilo je dovoljno vremena za uživanje u šumovitom krajobrazu.

Po dolasku na cilj, domaćini su nas srdačno dočekali s gulašem od divljači, a uskoro je krenula i glazba. Pjevanje i plesanje dodatno su pojačali dobro raspoloženje prije nego što smo se uputili kućama.

Izlet Senj – Sijaset

Na poziv našeg prijateljskog društva Zavižan iz Senja odlučili smo se odazvati na izlet i nastaviti dobru suradnju između planinarskih društava Ličko senjske županije. 

Izlet će se održati 16.3.2024. god. (subota), okupljanje u 7:15h na parkingu pored Kapelice sv. Ivana Nepomuka u Gospiću, polazak u 7:30 sati (molimo sve sudionike da dođu na vrijeme).

Prijave : Paula Perković 091 60 198 60 do 14.3. (četvrtak), zbog organizacije.

Prijevoz u vlastitom aranžmanu. Potrebno se međusobno dogovoriti za prijevoz i prijaviti na izlet (ime i prezime svih sudionika).

Trošak puta se dijeli na suputnike u automobilu. U oba smjera ima 180 km. Cijelim putem je asfaltirana cesta.

Detalji o izletu:
Od kule Nehaj se kreće u 9 sati potom se ide stazom do Sijaseta, u slučaju jake bure ima “rezervna opciju” kroz Senjsku dragu.

Za ručak je u planu gulaš od divijači, a nakon toga se nadamo dobroj zabavi.

Tko želi, plaća na licu mjesta 10€ gulaš i piće po želji.

Link: Karta i detalji o stazi

Staza nije tehnički niti kondicijski zahtjevna, 7.4 km.

Vozače organizator vraća u Senj po aute. Aute ostavljaju kod gostione Stric Luka.

Očekivano  vrijeme povratka do vozila je u popodnevnim satima.

Obvezna oprema: standardna planinarska oprema, ruksak, planinarske cipele ili tenisice za planinarenje, hrana iz ruksaka (nešto slano, nešto slatko) i tekućina iz ruksaka (1,5 do 2 litre tekućine), jakna ovisno o vremenskim uvjetima (kabanica, vjetrovka, flis …), pokrivalo za glavu (kapa/šilterica/traka), dupla odjeća kao i tenisice za prezuti (ostaviti u vozilu), puna baterija na mobitelu, osobna i zdravstvena iskaznica (ukoliko ste član nekog od planinarskih društvćava – planinarska iskaznica).

Tko želi znati više može pročitati u linkovima: Kula Nehaj , Planinarska kuća Sijaset.


Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, čime se otklanja odgovornost organizatora i vodiča od eventualnih neželjenih posljedica.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti PD Željezničar.