U subotu je četvero planinara iz gospićkog „Željezničara“ i troje iz PD Mrsinja iz Korenice pohodilo mosorski vrh iznad Klisa Debelo brdo (1044 m). Lički planinari prihvatili su sugestiju Splićana da na uspon krenu iz mjesta Sitno gornje iznad Žrnovnice, jer je planinarskim putem iz pravca Klisa dosta strmo i kamenito, a posebno problematično ako su tijene mokre od moguće kiše. Ličkim planinarima se pridružio dugogodišnji njihov prijatelj iz HPD Mosora Mladen Kulišić u već poodmaklim jutarnjim satima pa je trebalo odraditi sedmosatnu planinarsku turu do mraka. Počelo je hodanje s parkirališta brdskog sela Sitno Gornje do planinarske kuće Kontejner. Da je početak uspona po kamenitim serpentinama od samog parkirališta vrlo strmo nisu ni primjetili jer su bili odmorni, ali su veliku razliku zapazili na povratku po mraku oko 18 sati. Zato nije čudo što su s lakoćom savladali prvu dionicu do Kontejnera za nepuna dva sata. U Kontejneru donose odluku da krenu direktnim putem do samog vrha Debelog brda koji im je bio glavni cilj, pa su i do vrha stigli po planinarskoj normi za daljna dva sata. Kao nagrada planinarima prekrasni pogledi na Split, Jadran i najbliže otoke Brač, Lastovo, susjedno brdo Kozjak, u daljini Dinara, Sinj i sinjsko polje, Svilaja, Kamešnica, Maglić, vrhovi Biokova…

Ne razmišljajući dovoljno da nemaju baš puno vremena odlučili su se za povratak grebenskim putem koji nije bio nimalo planinarski lagan, ali je za planinare izazovan. Uglavnom preskakivanje stijena koje su bile razlomljene i isprepletene jedna preko druge, a k tome nekoliko uspona po kotama višim od samog Debelog brda – Plišivac (1053), Kunjevod (1077)… strm silazak u sam smiraj dana do Kontejnera. U Kontejneru pravo planinarsko raspoloženje domaćih planinara iz Splita koji su Ličanima posudili dvije čeone baterije, kako bi se s manje poteškoća po mraku vratili do svojih automobila na parkiralištu. Bio je to Izlet za pamćenje jer tako je to kod planinara. Što su uvjeti za planinarenje teži i izazovniji njima je ljepše i bolje. Adrenalina i pozitivne energije nakupilo se na pretek što kod planinara ostaje za duže vrijeme.

Sudionici planinarskog pohoda na Debelo brdo: Marija Milković, Snježana Sorić, Mario Krpanić i Tomislav Čanić iz Gospića, te Marijana Nahod, Marina Polić i Darko Cvijetić iz Korenice.   

T.Č.

By admin