Subotu, 5. listopada 2018. planinari gospićkog Željezničara zabilježiti će u svojoj arhivi kao povijesni dan, kada su šest drvenih prozora i jedna vrata zamijenjeni s novom suvremenom plastičnom stolarijom koja će zasigurno doprinijeti boljoj zaštiti prostorija od vlage u cijelom objektu. Ovo je već  šesta veća investicija planinara od 2000. godine kada su objekt preuzeli u gotovo ruševnom stanju. Svako to ulaganje bilo je u vrijednosti materijala oko 30.000 kuna bez radova koje  su uglavnom izvodili sami planinari. Ovaj put glavni sponzor bila je Poslovnica tvrtke Trohadil iz Otočca, čija su dvojica djelatnika uz pomoć trojice planinara društva zamjenili istrošenu drvenu stolariju s novom. Na ovaj način na zgradi je zamijenjeno ukupno 10 prozora i pet vrata. Posebno veseli sređenje zimske sobe koja je imala improvizirana drvena vrata bez brave i neprimjeren prozor.

Sadašnje stanje Planinarske kuće: Kugina kuća ima dvije prostorije za noćenje u prizmenom dijelu i to jednu s 14 mjesta za noćenje i jednu sa šest kreveta. U prvoj prostoriji ima stol i klupe za sjedenje za 14 osoba i peć na drva. Uz te dvije prostorije postoji prostorija za dežurnog domara i blagavaonica opremljena s klasičnim štednjakom na drva i jednim plinskim štednjakom. U blagavaonici su još stolovi s oko 26 mjesta za sjedenje. Nadalje, u potkrovlju postoji grupno ležišće s 30 madraca. Blagavaonica služi planinarima da samostalno pripremaju hranu.                                                                                         

U zimskoj sobi postoji mogućnost  smještaja za pet planinara i peć na drva na kojoj se može kuhati jelo. Sanitarni čvor postoji 20 metara udaljen od južnog dijela kuće. Drva za loženje pripremaju na radnoj akciji članovi društva, a voda postoji iz cisterne koja služi za kuhanje i pranje, a pitka voda je udaljena od kuće 15 minuta na izvoru Težakovac koji nikad ne presušuje.

Zbog znakovite udaljenosti Kugine kuće od Gospića, poslovanje nije isplativo za stalan rad kuće pa se koristi za veće grupe po najavi. Kuća nije snabdjevena i ne poslužuje hranu, ali omogućuje planinarima da sami pripremaju hranu u opremljenoj kuhinji. Iz istog razloga spavaća mjesta nemaju posteljinu nego samo po jednu deku, pa se planinarima preporučuje nošenje osobnih vreća za spavanje.

Udaljenost planinarskih punktova od kuće su: Planinarska kuća Alan 6 sati, Šatorina (1622 m) 2,30 h, Laktin vrh (1504) 1,45 h, Lisac (1449) 1 h, sklonište Skorpovac uz Premužićevu stazu 1,15 h, Radlovac preko Smojverskih duliba 2 h, Cesarica 5 h, Budakovo brdo (1317) 1,45 h, Bačić kuk (1304) preko Budakovog brda 3 h, Planinarski dom Ravni dabar 4 h, Velinac  (965) 3 h, Baške Oštarije 6 h.        Cestovni prilaz od Kugine kuće do Štirovače 9 km, Pivovare u Donjem Pazarištu 21 km, Pl. kuće Alan 21,5 km, Karlobaga 25 km, Gospića preko Baških Oštarija 51 km, Gospića preko sela Jadovno 41 km.     

Tomislav Čanić

By admin