Izlet će se održati 28.01.2024.godine (nedjelja) polazak u 06:00 sati (okupljanje u 05:50) s parkinga kod kapelice sv Ivana Nepomuka, ul Kralja Petra Krešimira IV ,Gospić.

Prijevoz

Unajmljenim kombijima i osobnim autima. Troškovi prijevoza 20 eura po članu,najam kombija,gorivo,cestarina. osobnim vozilima trošak goriva i cestarine podijeliti suputnici u autu (400 km tamo i nazad) na četiri člana isto oko 20 eura.

Prijave za izlet 

Milan Jurjević , 098 90216 02

Krajnji rok za prijavu i uplatu za izlet je 24.01.2024.godine Ukoliko sudionik odustane od izleta molimo da se javi najkasnije do 25.01.2024.god. do 20:00 sati .Poslije tog roka više nećemo biti u mogućnosti vratiti novac osim ako imamo nekog drugog člana na listi čekanja ili ako sam član ne nađe sebi zamjenu. U slučaju bolesti Upravni odbor društva na osnovu liječničke dokumentacije donijet će odluku o povratu sredstava.

Na sastanku društva 18.01.2024.god. prijavilo se 27 članova (tri kombija) ako bude još prijavljivanja za  još jedan kombi tražit ćemo ga za iznajmiti ,a ako ne moguçnost je ići osobnim vozilom.

Težina izleta 

Grupa A tehnički lagano,kondicijski srednje zahtjevno 18 km grupa B tehnički lagano. Kondicijski nezahtjevno 13 km.

Predviđeno trajanje

Za grupu A oko 6 sati za grupu B oko 5 sati

Potrebna oprema:

-planinarska,osobna i zdravstvena iskaznica

-planinarske cipele, štapovi za hodanje,gamaše, naglavna svjetiljka, mobitel, slojevita odjeća, zaštita od vjetra, kiše i snijega, 2 litre vode, odjeću za presvući se, poželjne tenisice koje će ostati u kombiju za prezuti se.

Prehrana/opskrba

Prehrana za vrijeme izleta isključivo iz ruksaka po povratku u Sošice moguće jesti u Buffet Radić Ilas, kako se dogovorimo piće i topli napitci mogu se uzeti u domu Vodice.

Plan puta

–  05:50 sati okupljanje

–  06:00 polazak

– cca 20:30 povratak u Gospić

RUTA:

Krećemo u 06:00 sa parkinga kod kapelice sv Ivana Nepomuka (molimo doći 10 minuta ranije da krenemo na vrijeme) Vozimo se 190 km do Sošica.Dolazak u Sošice nešto prije 09:00 od kud pičinje naš uspon na vrh Sv.Gera (1178 mnv) preko Boića za što nam je potrebno oko 2,5 sata hoda sa odmorima. Nakon odmora na vrhu slijedi povratak. Nakon pola sata spuštanja djelimo se u dvije grupe .

Grupa A kreće kružnom turom na Bezimeni vrh 1006 mnv najviši vrh zagrebačke županije, zatim Ravna gora 1001 mnv, Pliješ 977 mnv, planinarski dom Vodice 830 m te povratak na polaznu točku Sošice 567 mnv.

Grupa B vraća se istom stazom kojom je bio i uspon, do Sošica, a onda po dogovoru ako hoće čekati grupu A u restoranu Radić ili obići Posjetiteljski centar Sošice koji suvremenim multimedijalnim alatima predstavlja vrijedno prirodno i životinjsko carstvo Žumberka. Nakon što se obje grupe sastanu u restoranu Radić,mogućnost po dogovoru jela i pića i oko 18:00 pokret za Gospić.

ZANIMLJIVOSTI

Stanovnici Sošica su većinom potomci Uskoka doselili tijekom 16 stoljeća Naseljem Sošice dominiraju dvije crkve ,jedna pokraj druge : rimokatolička kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije i grkokatolička crkva sv.Petra i Pavla. Sošice su pogodna polazna točka za planinarski izlet na sv.Geru ili slap Sopot. Pored Sošica nalazi se i jama Jazovka ,duboka krška jama u kojoj je otkrivena masovna grobnica žrtava 2. svjetskog rata. Sv.Gera je najviši vrh Žumberačke gore u blizini slovenske granice. Vrh je širik valovit proplanak dug oko 300 m I visok 1178 m .U blizini vrha sa njegove istočne strane nalazi se sporni vojni objekt kojeg je 1991.god. napustila bivša JNA nakon čega ga je zauzela slovenska vojska i od tada traje spor sa Hrvatskom. Slovenci vrh od 1923 nazivaju Trdinov vrh prema Janezu Trdini književniku iz Mengeša. Stari naziv je puno stariji ,a potječe od crkve sv Jere iz 15 stoljeća koja se nalazi 100 m od vrha na slovenskoj strani . U njenoj blizini su natkriveni ostaci crkve sv Ilije a dvije minute od njih se nalazi vidikovac odakle se pruža pogled na Sloveniju sve do Kamniških Alpa . Slovenska televizija je 1986 god sagradila blizu vrha 94 m visok radiotelevizijski toranj. Najviša točka vrha sv Gere obilježena je visokim betonskim geodetskim stupom sa kojeg se pruža izvanredan vidik na sve strane ,za uspon na stup potrebne su dobre penjačke vještine . Na proplanku sv.Gere su se nekada održavale narodne veselice,stočni sajmovi,a danas i već trideset godina unazad na zadnji vikend u siječnju održava se tradicionalni zimski planinarski pohod,a sve je krenulo kada je Papa Ivan II 23.01.1994. godine pozvao na molitvu čitavi svijet za mir u Hrvatskoj i BiH .Tom je prilikom održana misa na sv Geri i od tada 30 godina se pohodi na taj vrh.

NAPOMENA

Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene,fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi, da turi pristupa na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta,uputa i odluka vođe puta Organizator zadržava pravo izmjena programa izleta prema uvjetima na terenu kao i mogućnost otkazivanja izleta u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Autor: Milan Jurjević

By admin