Izlet će se održati 24.02.2024. god. (subota) polazak u 6:00 sati s parkinga kod kapelice sv Ivana Nepomuka, ul Kralja Petra Krešimira IV Gospić.

Prijevoz:
Unajmljenim kombijima, osobnim vozilima, a ako bude dovoljan broj prijavljenih postoji mogućnost i iznajmljivanja autobusa.

Troškovi prijevoza 20 eura po članu za bilo koju vrstu prijevoza, ako je kombi ili autobus pun i četiri osobe u autu.

Prijava na izlet :
Milan Jurjević 098 902 16 02

Krajnji rok za uplatu je 22.02.2024. na Skupštini društva .

Ukoliko sudionik odustane od izleta molimo da se javi najkasnije do 22 .02 2024. god. do 20:00 sati.

Poslije tog roka više nećemo biti u mogućnosti vratiti novac osim ako imamo nekog drugog člana na listi čekanja ili ako sam član nađe sebi zamjenu. 

U slučaju bolesti Upravni odbor društva na osnovu liječničke dokumentacije donijet će odluku o povratu sredstava . Novac za izlet kontaktirati Milan Jurjević, Katarinu Svetić ili Jelenu Frković.

Težina izleta:

Tehnički srednje zahtjevno( na jednom mjestu kratko pomoć ruku i hod po kamenjaru 🙂 za promjenu od tepiha na Plitvicama).
Kondicijski srednje zahtjevno 12 km 5,5-6 sati.
 
Potrebna oprema:
Planinarska,osobna i zdravstvena iskaznica,gojzerice (čuvaju zglobove), štapovi za hodanje, naglavna svjetiljka, mobitel, slojevita odjeća, zaštita od vjetra i kiše, 2 litre vode, odjeću za presvući se, poželjne tenisice u kombiju za prezuti se, krema za sunčanje i kapa zbog sunca .

Prehrana i opskrba:
Prehrana za vrijeme izleta isključivo iz ruksaka po povratku u Bašku moguće jesti u jednom od restorana kako se dogovorimo .

Plan puta:
Krećemo u 6:00 sati sa parkinga kod kapelice sv.Ivana Nepomuka (molimo doći 15 minuta ranije kako bi krenuli na vrijeme). 
Vozimo se 180 km do Baške na Krku. Dolazak na Bašku nešto prije 9 :00 sati.

Ova izuzetno zanimljiva staza kreće kod kampa Banculuka, idemo izvan sezone pa bi parking trebali naći kod samog kampa.
Šetamo obalom uz brojne predivne plaže i dolazimo do plaže Vrženica gdje skrećemo u kanjon.
Od uvale Banculuka do plaže Vrženica ima 1,5 km do završetka kanjona 4 km a do uvale Vela Luka 6 km (ne zbrajati sve su udaljenosti od početne točke).

Na kraju kanjona ide se blagim usponom uz malu i kratku upotrebu ruku, nije problem. Zatim nastavljamo do iznad uvale Vela Luka te se siparom spuštamo u samu uvalu gdje ćemo ručati naše delicije iz ruksaka.

Nakon odmora krećemo nazad istom stazom malo zahtjevniji dio je vratiti se iz uvale na vrh, a zatim idemo do ulaza u kanjon, ali se ne spuštamo u njega nego se penjemo sa druge strane iznad njega te nastavljamo svoj put do kampa. Izlazimo iznad samog kampa te serpentinama do parkinga sa autima. 

Ako se vratimo ranije moguća posjeta Jurandvoru i crkvi sv.Lucije gdje se nalazi replika Baščanske ploče.

Zanimljivosti:
Otok Krk je do prije par desetljeća glasio za naš najveći otok, ali tada preciznim premjeravanjima primat mu uzima otok Cres za svega par četvornih metara.

Međutim Krk je i dalje naš najpristupačniji i najnaseljeniji otok sa preko 300 km pješačkih i biciklističkih staza .

Baška se smjestila na samom kraju otoka Krka s pogledom na Velebit i okolne otoke. Čarobne plaže okružene su brdima te stvaraju čudesne prizore u jutarnjim i večernjim satima.

More je prelijepo tirkizne boje.
Jedna od najpoznatijih znamenitosti Baške je svakako Baščanska ploča.
Baščanska ploča je starohrvatski spomenik, pisan prijelaznim oblikom glagoljice, oko 1100 god. 

Pronađena je 15 rujna 1851god.u crkvi sv Lucije u Jurandvoru kod Baške na otoku Krku zahvaljujući bašćanskom svećeniku Petru Doričiću .

Spomenik je dokumentirano darovanje zemlje hrvatskog kralja Dmitra Zvonimira mjesnom benediktinskom samostanu. 

Bitna je jer je prvi pisani trag koji pokazuje suverenitet hrvatskog kralja Zvonimira kao donatora zemljišnog posjeda na otoku. Predstavlja također značajan izvor za povijest jezika i razvitak hrvatske glagoljice .
Teška je oko 800 kg,visoka 99,5 cm,široka 199 cm,debela od 7,5 do 9 cm isklesana od bijelog vapnenca. Izvorno je dijelila redovnički kor od prostora za puk. 
Prijevod zapisa sa Baščanske ploče na suvremeni standardni hrvatski jezik:

Ja, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha.Ja opat Držiha pisah ovo o ledini koju dade Zvonimir, kralj hrvatski u dane svoje svetoj Luciji.
Svjedoče mi župan Desimir u Krbavi, Martin u Lici, Piribineg u Vinodolu I Jakov na otoku.
Da tko poreče neka ga prokune i Bog i 12 apostola 4 evanđelista i sveta Lucija Amen. Neka onaj tko ovdje živi moli za njih Boga.
Ja opat Dobrovit zidah crkvu ovu sa svoje devetero braće u dane kneza Kosmata koji je vladao cijelom Krajinom.
I bijaše to u dane Mikula u Otočcu zajedno sa svetom Lucijom.
Pisala su dva opata.

Malo o našoj stazi…

Planinari koji su prošli stazu navode je kao najljepšu na otoku Krku, od čari kanjona do prelijepe uvale Vela Luka. U sezoni do uvale turisti dolaze brodicama i pune istu.
A sada van sezone dostupna je nama planinarima koji imamo priliku opustiti se i uživati u ljepoti koja je u tom trenutku samo naša.
Ovaj izlet u potpunosti obuhvaća želju za avanturom, prekrasnim pogledima i skrivenim uvalama 🙂

Milan Jurjević

By admin