1874.god. nakon uspona na Klek prof. Johannes Frischauf iz Graza je oduševljen ljepotama predložio Vladimiru Mažuraniću i Budi Budisavljeviću da se u Hrvatskoj osnuje planinska organizacija .Nedugo potom u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinsko društvo,čime su Hrvati postali deveti narod u svijetu i prvi u ovom djelu Europe,sa svojom planinskom organizacijom.

Izlet će se održati
13.04.2024.god.(subota) polazak u 07:30 sati s parkinga kod kapelice sv.Ivana Nepomuka,ul.Kralja Petra Krešimira IV Gospić.

*Prijevoz* : Unajmljenim kombijima ili autobusom ovisno o broju prijavljenih .
Troškovi prijevoza 15 eura po članu.
Prijava na izlet : Milan Jurjević 098 902 16 02 ili na redovnom sastanku Društva 01.04.2024.
Krajnji rok za uplatu je 08.04.2024. ukoliko član odustane od izleta molimo da se javi najkasnije do 10.04.2024. do 20:00h .
Poslije toga više nećemo biti u mogućnosti vratiti novac osim ako imamo nekog drugog člana na listi čekanja ili ako sam član nađe sebi zamjenu.
U slučaju bolesti Upravni odbor Društva na osnovu liječničke dokumentacije donijet će odluku o povratu sredstava. Novac za izlet moguće dati kod Milan Jurjević,Jelena Frković.

Težina zleta:
Tehnički lako do srednje zahtjevno ,prema vrhu ima malo sajli i užadi.
Kondicijski srednje teško 3,5-4 sata hoda .

Potrebna oprema:
Planinarska,osobna i zdravstvena iskaznica ,gojzerice,štapovi za hodanje,mobitel,slojevita odjeća,zaštita od vjetra i kiše,1,5 litara vode,odjeću za presvući se,poželjne tenisice u kombiju ili busu za prezuti se .
Prehrana i opskrba:
Prehrana za vrijeme uspona isključivo iz ruksaka,nakon što se spustimo nazad u mjesto Bjelsko za sve sudionike organiziran je besplatan ručak.

Plan puta:
Krećemo u 07:30 sa parkinga kod kapelice sv.Ivana Nepomuka. U Ogulin stižemo oko 08:30,tamo ćemo negdje popiti kavu,oko 09:15 nastavljamo za mjesto Bjelsko udaljeno 13 km,odakle započinjemo uspon do planinarskog doma Klek cca 50 min. U 11:00 predviđen je program povodom 150 godišnjice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj,biti će prikazana atraktivna pokazna vježba HGSS-a u obližnjoj stijeni Podkleka. Svi zainteresirani sudionici dobiti će razglednicu Kleka i prigodni pečat .
Uspon na vrh Kleka biti će organiziran uz vodstvo planinarskih vodiča HPS-a i osiguranje članova HGSS-a .
Nakon uspona i silaska u Bjelsko organiziran je besplatan ručak i planinarsko druženje. Po povratku u Ogulin ako stignemo moguć je posjet i razgled Alpinističke zbirke Zavičajnog muzeja u Ogulinu koji je također za taj dan besplatan
Zanimljivosti:
Klek je istaknuta planina na rubu Velike Kapele ,iznad grada Ogulina .To je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj .Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana,na čijem je vrhu 200 metara visoka stjenovita glava .Prema narodnoj predaji je okupljalište vještica u olujnim noćima ,pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina.Zbog svoje misterioznosti i bajkovitosti mjesto je bilo dobar temelj svjetski poznatoj spisateljici za djecu Ivani Brlić Mažuranić za prelijepe dječije priče.

By admin